Letní příměstské tábory na Trutnovsku hlásí téměř obsazeno

12. červen 2017

Pokud zvažujete, že během letních prázdnin pošlete svou ratolest na pár dní na letní příměstský tábor a ještě nemáte rezervované místo, čas se vám krátí. Volná místa totiž ubývají a na řadu takových táborů už dítě nedostanete vůbec. Zájem o umístění dětí na obvykle týdenní turnusy mají rodiče z menších i větších měst, kteří informace o volných termínech hledají převážně na internetu. Náš reportér Tomáš Lörinc se zajímal, jaká je situace na Trutnovsku.

Příměstský tábor má pro rodiče řadu výhod - zaplatí obvykle méně, než za klasický pobyt pod stanem nebo v chatkovém táboře, s dětmi neztratí každodenní kontakt a není potřeba pořizovat a připravovat tak rozsáhlé vybavení. A tak volná místa ubývají a k tomu, abyste našli i v těchto dnech, byste potřebovali štěstí.

Šárka Rotterová z trutnovského Střediska volného času popisuje poměr nabídky a poptávky: „Vypisuje se to v lednu nebo v únoru, první přihlášky jsou ještě daleko před tím, to už se ptají i před Vánocemi když už budou přihlášky. A je to velmi rychle plné. V březnu už mám plno."

Čtěte také

Rodiče se mohou především u táborů, které fungují už několik let, spolehnout i na zkušenost a kvalifikaci vedoucích. Podle organizátorky sportovních příměstských táborů Lokomotivy Trutnov Ivany Kazdové to nelze podcenit: „Vedoucí musí být starší 18 let. A nám se všemi těmi sporty pomáhají akreditovaní vedoucí. Takže ti všichni zkoušky mají. Ale příprav je s tím samozřejmě spousta."

Příměstský tábor

A jak vypadá běžný den dítěte na příměstském táboře? Náplň se pochopitelně liší podle zaměření, ale jinak je režim podobný, včetně stravování. V uvozovkách svůj sportovní tábor popisuje Ivana Kazdová: „Mezi 7 až 8 hodinou sem rodiče přivedou děti, od 8:00 jim začíná program. Každý vedoucí má přibližně 10 až 12 dětí. Celý týden mezi sebou soutěží, takže je to takové motivační. Zajistíme nějaké sportovní trenéry a jdeme například na atletiku, na judo, na besketbal, volejbal, plavání. Snažíme se během toho týdne všechno prostřídat. Všude se zdrží tak hodinu, hodinu a půl."

Tábory nejsou pochopitelně jen sportovní

Například Středisko volného času v Trutnově nabízí mimo jiné i taneční tábory nebo tábory všeobecné. Tohle na první pohled nezajímavé označení ale dokáže být hodně speciální, naznačuje Šárka Rotterová: „Někdy máme středisko volného času předělané na vesmírnou loď, jindy si budeme hrát na středověk. Máme na oknech nalepeny vitráže a vypadá to tu opravdu jako ve středověku. Jde to, i v takových panelákových prostorech."

Ještě něco mají příměstské tábory různých zaměření a v různých městech společné - některé děti si v uvozovkách "střihnou" i víc turnusů, než jen jeden, usmívá se Ivana Kazdová. A většinu z nich to i baví. I když, najdou se i výjimky: „Měla jsem tu loni takový případ, že mi chlapeček řekl, že kdyby mu rodiče řekli, že se tady bude sportovat, tak by sem nikdy nešel."

Podobně nešťastných stvoření je prý naštěstí obvykle během léta jen pár.

autor: lcz
Spustit audio