Leží v Orlických horách u hranic s Polskem. Přesto má Nový Hrádek pro mladé rodiny kouzlo. Jaké?

21. únor 2017

Nový Hrádek na Náchodsku se za posledních 10 let rozrostl o 120 obyvatel, což je u městyse, ve kterém žije 820 lidí úctyhodné. Přitom obec leží na okraji náchodského okresu u polské hranice. Na druhou stranu nabízí Nový Hrádek lidem potřebné služby, pracovní příležitosti, nebo krásné prostředí Orlických hor.

Ředitelka Mateřské školy v Novém Hrádku Soňa Brázdilová nás zavedla přímo do třídy. Je vidět i tady ten rozmach, ten rozvoj Nového Hrádku?

„V mateřské škole jsme měli nejdříve jednu třídu, kde byla kapacita 27 dětí. A během posledních 10 let se ta kapacita navýšila až na 40 dětí. V posledních třech letech jsme měli dětí tak akorát. Že jsme mohli přijmout všech 40 dětí. Ale už během roku jsme nemohli nabírat další děti, museli jsme odmítat," říká Soňa Brázdilová.

Na schodech školky potkáváme maminku Barboru. Jedno dítě má na předloktí a pro druhé si jde. V čem je kouzlo Nového Hrádku pro mladou rodinu?

Čtěte také

„Určitě v té poloze a pak také proto, že je tady všechno možné pro děti. Je tady školka, je tady škola, jsou tady všechny možné kroužky pro děti," vysvětluje Barbora.

Několik metrů od školky potkáváme nezávisleho starostu Nového Hrádku Zdeňka Drašnara.

Začít spolu (ilustrační foto)

Přicházíme na náměstí a když se rozhlédneme, tak vidíme obchod, další obchod, restaurace, kostel. Byli jsme ve škole, takže tady ai mají lidé vše, co potřebují?

„Nejen tato občanská vybavenost je tím důvodem. Ale myslím si, že zejména i možnosti zaměstnání. Je tady spousta drobných firem, které vyrábí hračky, komponenty pro automobilový průmysl, máme tady pobočku Výzkumného ústavu České akademie věd. Prostě těch pracovních příležitostí je hodně," říká Zdeněk Drašnar.

Nová Hrádek se rozrůstá. Chybí tu už místa v mateřské školce

„Kapacita mateřské školky je nedostatečná. Snažíme se vyřešit rozšíření kapacity," vysvětluje starosta Zdeněk Drašnar.

Jednou z firem, která tady v Novém Hrádku zaměstnává 70 lidí, je firma Kaden. Ta vyrábí sběratelské modely.

Její majitel Stanislav Petrovický říká, že nabídka pracovních míst je tady v Novém Hrádku velká: „Čelíme tady velké konkurenci. Jsme tady čtyři firmy. Nový Hrádek není zase až tak velký městys a navíc je blízko velká konkurence, tedy Kvasiny. V místě, kde je záporná nezaměstnanost je to trošku složitejší."

O zájmu lidí o Nový Hrádek svědčí i to, že obec letos dokončí zasíťování 20 stavebních pozemků. A ty jsou až na dva už prodané.

Spustit audio