Lidí s mozkovou mrtvicí přibývá. Vrátit do života je může síť odborných zdravotnických center

11. únor 2016

50 000 lidí postihne podle odhadů za rok v České republice mozková mrtvice. Důležitá je rychlá pomoc lékařů - špičková centra slouží pacientům na východě Čech v Náchodě, Trutnově, Pardubicích a Litomyšli. V královéhradecké fakultní nemocnici pak pacientům pomáhá komplexní iktové centrum - kromě spádové oblasti sem vozí nejtěžší případy z celých východních Čech.

„Začalo to tím, že jsem oslepla na levou stranu, začala mi brnět ruka i noha a nemohla jsem chodit. A odvezla mne rychlá záchranka," Zuzanu Slavíčkovou postihla mozková mrtvice v 25 letech.

Čtěte také

Před horším postižením ji zachránila rychlá léčba v ikovém centru královéhradecké fakultní nemocnice.

Jsou tři hlavní příznaky mozkové mrtvice - ochrnutí poloviny tváře, nebo pokles ústního koutku, náhlé ochrnutí končetin a náhlá nemožnost mluvit.Antonín Krajina, přednosta radiodiagnostické kliniky

Pro pacienta je klíčové, aby se co nejrychleji dostal do péče lékařů v některém z iktových - tedy v překladu mrtvicových center.

Většina případů se léčí podáním léku, který sraženinu rozpustí.

„Cílem je i podle mezinárodních doporučení, aby 85 a více procent pacientů mělo čas od vstupu do nemocnice do podání toho nitrožilního léku do 60 minut. Takže ideální by bylo, aby ten pacient tady byl do 3,5 hodiny," popisuje častější případy vedoucí lékař Cerebrovaskulárního centra fakultní nemocnice Roman Herzig.

Rychlá léčba v ikovém centru královéhradecké fakultní nemocnice

Pokud je sraženina větší, musí pacient na operační sál.

„Za kontroly rentgenu zavedeme katetr do mozkové tepny a zjistíme přesně, kde je uzávěr. A do toho uzávěru zavedeme takové zařízení, které slouží k vytahování těch krevních sraženin. A ty postupně vytáhneme," popisuje zákrok lékař Antonín Krajina.

Loni jich královéhradecké centrum provedlo 74 a víc než polovina z pacientů s těžkým typem mrtvice je po léčbě a rehabilitaci soběstačná.

Rychlá léčba v ikovém centru královéhradecké fakultní nemocnice

Stejně jako Zuzana Slavíčková - mladá žena sice nevidí na levé oko a neoládá levou ruku, ale opět se naučila chodit a po prodělané mrtvici se jí narodila zdravá holčička.

„Bylo to tedy hrozné, abych vám řekla pravdu. A díky lékařům, díky rodině, která mne podporovala, jsem se dokázala dostat na nohy a tam, kde jsem teď," říká Zuzana Slavíčková.

A o tom všem rozhodla správná diagnóna a špičkový zásah lékařů.

Spustit audio