Litr mléka za 7,50? Tolik dostávají zemědělci a bojí se o svou budoucnost

6. srpen 2015

Výkupní ceny mléka se za poslední rok snížily zhruba o dvě koruny. Ty aktuální jsou zhruba 7,50 za litr a to už je podle některých zemědělců téměř pod výrobními náklady. Někde tak začali snižovat zaměstnancům mzdy a bojí se o svoji budoucnost.

„Pro mě je to naprosto neřešitelný problém, protože v zemědělství žijeme z ruky do úst a rezervy nejsou," říká předseda Družstva vlastníků Police nad Metují Petr Šrámek.

Družstvo má tisíc kusů skotu, hospodaří na osmi stech hektarech a zaměstnává čtyřicet lidí.

Čtěte také

Pro ně má Petr Šrámek špatnou zprávu: "Momentálně jsem udělal jediné, co jsem mohl, tedy řeknu svým lidem, že jim musím vzít deset procent mzdy, to znamená, že místo dvaceti tisíc budou brát osmnáct."

Jiná možnost prý aktuálně není. Družstvo v minulých letech investovalo do modernizace téměř sto milionů korun, splácí proto několik úvěrů a jinde než na platech šetřit nemůže.

„Nemůžu vzít kravám snůšku krmení, tam šetřit nemůžu. Musím poprosit lidi, aby tohle zvládli", říká Petr Šrámek,

Jen za mléko přitom družstvo dostává měsíčně o téměř 600 tisíc korun méně než před rokem, kdy byla výkupní cena téměř 9,50, teď je to o 2 koruny méně.

Vedro je i zvířatům. Podívejte se na "hovězí drbátko" v Družstvu vlastníků Police nad Metuji. A reportáž o nízkých výkupních cenách mléka uslyšíte na našich vlnách ve čtvrtek ráno.

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 5. srpen 2015


Pokud bude cena dál klesat, situace může být kritická

„Budu krátit mzdy o dvacet procent, třicet procent a pak už to bude neúnosné", tvrdí Petr Šrámek, který sám sobě snížil plat o dvě třetiny.

Zemědělce trápí nízké výkupní ceny mléka a bojí se o svou budoucnost

Zemědělci přitom podle něj nemají téměř žádnou možnost, jak za zvýšení výkupní ceny mléka bojovat.

„Když mlékař řekne, že mi dá 5,50 a já mu mléko za tu cenu nebudu chtít prodat, tak stejně budu muset. Jinak by mi zůstala plná nádrž mléka a já nemám do čeho dojit. Ve šroubárně, tam si to mohou dovolit, třeba na týden zhasnout světla, zamknout fabriku, ale já musím denně dojit," říká Petr Šrámek.

A podobně jsou na tom ve většině ostatních družstev. Zemědělcům tak nezbývá než doufat, že se výkupní ceny mléka zase zvýší a současně neklesnou ceny masa.

autor: PLE
Spustit audio