Má nebo nemá smysl zřizovat svazkové školy? A že vám ten název nic neříká? Hned vysvětlíme

2. červen 2015

Pro někoho strašák, pro jiného možnost úspor na provoz obecní Mateřské a základní školy. Tak by se dala nazvat jednání starostů deseti obcí spojených v Dobrovolném svazku obcí Poorlicko na téma: zřizovat školy společné pro několik obcí nebo ne. V praxi by to vypadalo tak, že se několik obcí domluví a zřídí svazkovou školu se sídlem a vedením v jedné z nich. Školy ve zbývajících vesnicích by fungovaly jako jakási detašovaná pracoviště a mezi všemi by se přemisťovali učitelé. Účel? Sjednocení několika obecních škol má přinést finanční úspory.

Ještě dál posouvá výhody Ivana Červinková - koordinátor Svazu měst a obcí v Královéhradeckém kraji. Podle ní by svazkové školy mohly zabránit slučování obcí v době, kdy dětí na základních školách bude ubývat a obce budou stále víc doplácet na jejich provoz: "Protože se jim dokáže: vy nejste schopni zapezpečit školství a základní samosprávní funkce, které ta obec prostě má. A když se ty obce jsou schopny domlouvat, tak řeknou: No dobře, my tady do toho nebudeme cpát peníze na dofinancování, my se spojíme a my tady ušetříme."

Čtěte také

Ušetřené peníze by pak samosprávy mohly vynakládat na jiné potřeby. Předseda svazku a starosta Albrechtic nad Orlicí Jaromír Kratěna z Patriotů si v současné době neumí představit, že by škola v jeho obci měla být součástí té svazkové, protože do ní chodí dostatek dětí.

Její zřízení vnímá jako krizový scénář v případě, že by se situace změnila: "Mohlo by dojít k tomu, že s menším počtem učitelů mohu obsloužit větší počet jednotlivých zařízení za menší peníze, než když mám na každé škole učitele samostatného, samostatného ředitele a tak podobně."

Podle serveru svazkové školy.cz má taková škola lepší přístup k dotacím, lepší zastupitelnost pedagogů nebo větší možnosti specializace učitelů.

Argumenty jsou pro i proti

Zdaleka ne všichni starostové svazku Poorlicko s tím souhlasí z mnoha důvodů.

Ve škole

Patří mezi ně také Monika Vrátilová z SNK Lípa z obce Lípa nad Orlicí. Kromě horší komunikace s ředitelem, který bude mít pracoviště v jiné obci, poukazuje na financování školy: "V současné době víme, co naše škola potřebuje a kam ty peníze jdou. A jaký by byl systém financování si nedokážu představit a už vůbec bych si nepřála, aby za náš příspěvek byl financován chod jiné školy a podobně. Takže dle mého by to nebyl posun k lepšímu, už vůbec ne na těch malých školách."

Ti, které nápad se svazkovými školami zaujal upozorňují na to, že už jich u nás několik funguje.

autor: KS
Spustit audio