Málo meruněk a broskví, urodily se třešně. O pětinu podle pěstitelů klesla loňská sklizeň ovoce

18. leden 2017

Druhým dnem pokračuje v Hradci Králové konference Ovocnářské dny, kde čeští pěstitelé hodnotí loňskou sklizeň. Ta kvůli mrazům klesla oproti roku 2015 o 20 procent. Celkové ztráty ovocnáři vyčíslili na necelých 400 milionů korun. Velmi špatná úroda byla u meruněk a broskví. Podle pěstitelů je to dokonce propadnutí na historická minima. Naopak nadprůměrná sklizeň byla u třešní. Jejich úroda stoupla o 17 procent.

Kvalitu ovoce ovlivnily jarní mrazy a krupobití, především na Jižní Moravě.

Se špatným počasím měl loni problémy ale také soukromý ovocnář Rostislav Ševčík, který pěstuje u Hradce Králové. Část jeho ovoce skončila po probrání místo v prodeji na zpracování v moštárnách.

Čtěte také

Nejvyšší výnosy si pochvaluje z hrušek, nejnižší z meruněk: „Třešní byla nadúroda, nikdo to pomalu nechtěl. Říkám, tady jsme tak nezmrzli jako někde jinde. Spokojenost byla s hruškami a jablky. Meruňky už byly odkvetlé, ale potom spadly, nastydly těma mrazíkama a šlo to na zem, jak se říká."

Okolo Svinčan a Choltic se vždy pěstovaly třešně, dnes převažují jablka

Velký propad ovocnáři zaznamenali také u jablek
Meziročně jich sklidili celkově o 29 tisíc tun méně.

Jejich kvalita je podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka ale naopak lepší než v roce 2015: „Určitě dobrou zprávou je, že jablka jsou kvalitní. Díky poměrně teplému podzimu mají dobrou chuť. Aktuálně máme na skladech zhruba 34 tisíc tun, které budou distribuovány převážně do tuzemské obchodní sítě v následujících měsících zimy a jara."

Nadějně to loni vypadalo s jablky ovocnáře Jiřího Fišera z Dolan. Nakonec ale velkou část poničilo krupobití: „Pro nás to byla rekordní sklizeň. Hlavně u jabloní. Dosáhli jsme asi 43 tun z hektaru. Ale bohužel kvalita byla velice špatná, díky krupobití. Tak jsme měli asi zhruba 70 procent nestandartních jablek. Nešlo o velikost, ale šlo o poškození. Takže jablka nakonec skončily v průmyslovém zpracování. Co se týká višní, tak tam zase byla naopak rekordně nízká úroda díky mrazům."

Loňská sklizeň by se na cenách ovoce odrazit neměla. Ceny jsou podle předsedy Ovocnářské unie ovlivněné především evropským trhem.

autor: Marika Konárková
Spustit audio