Málokdo uvěří, že damani jsou nejbližší příbuzní slonů

17. březen 2015

Damani (Hyracoidea) jsou řád malých savců obývající Afriku a Blízký východ. Jsou to malá, podsaditá zvířata s velmi krátkým ocasem. Jsou velcí asi jako kočka, většina damanů dosahuje délky 30-70 cm a váží kolem 2-5 kg.

Z dálky mohou připomínat dobře vykrmeného králíka, a skutečně, féničtí mořeplavci považovali králíky žijící na Pyrenejském poloostrově za damany a pojmenovali ho Země damanů. Toto pojmenování přešlo do latiny jako „Hispánie", a jako základ jména tohoto území se používá v mnoha jazycích dodnes.

Že damani umí běhat i po zdech, dobře ví Jana Myslivečková ze ZOO Dvůr Králové nad Labem - v každém případě jsou to zajímaví tvorové.

Damani mají krátké končetiny, na předních končetinách mají 4 a na zadních 3 prsty, zakončené nehtovitými kopýtky. Na kopýtka našlapují pouze v běhu, jinak se pohybují po měkkých polštářcích na chodidlech, kam ústí žlázy vylučující lepkavý sekret, který jim umožňuje snadný pohyb po skalách a šplhání.

Zajímavostí jsou stále dorůstající horní řezáky, které tvoří jakési kly.

Mnoho králíků popisovaných v bibli jsou možná také damani, protože první překladatelé nemohli pojmenovat zvíře, které v té době bylo v Evropě neznámé.


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio