Mateřské školy mají od roku 2017 za povinnost přijmout všechny čtyřleté děti

8. srpen 2016

Už příští rok musí zřizovatelé mateřských škol, tedy hlavně města a obce, přijmout do školky všechny čtyřleté děti. Novela zákona, kterou ještě před prázdninami stačili schválit poslanci, také předpokládá zavedení spádových oblastí a tím se některé obce mohou dostat do problémů s kapacitou svých zařízení.

Novela školského zákona zavádí už od příštího roku povinnost zajistit místo v mateřské škole pro všechny čtyřleté děti, od roku 2018 dokonce pro děti ve věku tří let.

Někteří zřizovatelé by se kvůli tomu mohli dostat do kapacitních problémů. Ne všude lze třeba k současné budově mateřské školy jednoduše něco přistavět.

Čtěte také

Tento problém mají v Dolním Přímu, říká nezávislý starosta Petr Švasta: „Jestliže máme budovu, ke které nejde nic přistavět, tak jak mám etu kapacitu zvýšit si v tuto chvíli ani nedovedu představit. Potažmo stavět někde nějaké nové budovy na zahradách stávajících školských zařízení. V našich podmínkách by to bylo špatné řešení. Protože bychom za pár let nenašli využití."

Dětem návštěva v některé galerii velmi prospěje, rozšíří jejich rozhled, může u nich rozvíjet zvídavost a zvědavost na svět, podpoří jejich tvořivost a podnítí schopnost vyprávět zajímavé příběhy

V nedalekých Stěžerách by měla mateřská škola plánované požadavky pokrýt. Kapacitu zařízení navyšovala obec v roce 2009.

„Máme v naší mateřské školce tři třídy. Dvě jsou smíšené, tedy děti jsou namíchány v různém věku. A jedna třída je pouze pro předškoláky. Jim se učitelé věnují tak, aby byli dostatečně připraveni na vstup do základní školy," říká nezávislá starostka Stěžer Dagmar Smetiprachová.

Na všechny děti by se mělo dostat také v Hradci Králové
Kapacita školek je dostačující, problém mohou způsobit plánované spádové oblasti jednotlivých zařízení.

„To je trošku složitější. Protože k tomu musíme znát demografický vývoj v jednotlivých lokalitách. Abychom správně odhadli počet dětí, které půjdou do té či oné mateřské školy," přiznává vedoucí školského odboru královéhradeckého magistrátu Alena Synková.

Spustit audio