Mečíky symbolizují přátelství, milosrdenství a věrnost. Muži si brali hlízy jako talisman do boje

15. srpen 2017

Bezmála tisícovkou květů se letos pokochali návštěvníci 47. ročníku speciální výstavy mečíků, jiřin a růží v Nemyčevsi na Jičínsku. Pěstování jedné z nejznámějších hlíznatých rostlin vyžaduje trpělivost a lásku. Květiny pocházejí z jižní Afriky, některé i ze střední Evropy. Mečíky africké se šlechtí už od 17. století. Vzniklo tak okolo statisíce kultivarů s květy snad ve všech barvách. Zkadeřené i vícebarevné.

Novým semenáčkům mečíků letos na nemyčevském pódiu předali svá jména herečka Kateřina Kornová, hlasatelka Marie Tomsová a zpěvačka Hanka Křížková.

„V neděli pak manželé Jan Přeučil a Eva Hrušková, stylista Karel Pavlíček, herci Jan Kuželka a Josef Dvořák pojmenovali mečíky po zpěvačce Věře Špinarové, která nás opustila v závěru března letošního roku, a také po jejím prvním manželovi, hudebníku Ivo Pavlíkovi, který odešel z tohoto světa právě v sobotu 12. srpna," připomíná Libuše Jampílková za pořadatele nemyčevské celorepublikové výstavy.

Výstava se tradičně koná v areálu místní malotřídní základní školy

Návštěvníci si letos mohli prohlédnout na 400 druhů mečíků a 839 květů. Zastoupeno bylo šest vystavovatelů mečíků, návštěvníci si prohlédli i expozici jiřin a růží.

Čtěte také

„Této školní třídě dominuje aranžmá, ve kterém převažují půvabné mečíky, jiřinky a ozdobné trávy. V základně jsou slunečnice. Takovou krásu bych teď vybudovat nemohla, protože nemám zahrádku, bydlím v paneláku, ale miluji to, co tady vidíme. Proto teď hledáme domeček nebo chatu s pozemkem, abychom mohli takové krásné kytičky pěstovat," svěřuje se Miluše Portlová z Lomnice nad Popelkou.

Gladiolus čili mečíky

Opodál stojí vousatý muž z Vrchlabí, který doprovází svou nadšenou manželku. Sám ale k rostlinám moc netíhne.

„Jsem přes živočišnou výrobu, mě do mečíků netahejte. Gladioly má moje žena na čtyřech záhonech. Ale já jí s nimi nepomáhám, protože se starám o tu živočišnou výrobu, jsem spíš chovatel. Manželka pěstuje gladioly tak dvacet let," říká sympatický vousáč z Vrchlabí, který ale chce zůstat inkognito.

Z tradiční výstavy v areálu nemyčevské malotřídni základní školy

Mečíky jsou ve většině případů odolné proti chladu a mohou přestát s úspěchem i slabší mrazíky. Hlízy někde dokonce přezimují v zemi. Ale je vhodnější je před zimou ze země vyjmout a uskladnit v prostorách, kde nemrzne, tedy v teplotě mezi 4 až 6 °C.

U nás, ale i jinde ve světě, jsou mečíky známé spíš pod názvem Gladiolus

Ve starém Římě byla tato květina rostlinou gladiátorů. Její listy totiž připomínají meč zápasníků z arény.

Podle jedné z bájí římský vojevůdce poručil, aby spolu bojovali dva zajatí thráčtí bojovníci. Oni ale v boji nepoužili své zbraně, meče zabodli do půdy a pak bojovali holýma rukama.

Mečíky v obležení na nemyčevské výstavě

A tehdy se stalo, že meče zapustily do půdy kořeny a vykvetly z nich nádherné květy, které se staly symbolem přátelství, milosrdenství a věrnosti.

Tak se zrodila pověra, díky níž Římané přisuzovali amuletu z kořene mečíku zvláštní moc. Moc zvítězit v boji nad nepřáteli a ochránit přitom bojovníka.

autor: VaW
Spustit audio