Města pořizují svým strážníkům neprůstřelné vesty. Agresivita lidí roste

2. srpen 2016

Městské policie v Královéhradeckém kraji se vybavují neprůstřelnými vestami. Důvodem je lepší ochrana strážníků - ti se stále častěji setkávají s agresivitou lidí. Někdy mohou být na místě rychleji než státní policisté a díky neprůstřelným vestám tak mohou čelit i nebezpečným útočníkům.

„Většinou ty vesty vozíme při noční službě ve vozidle. A každý strážník si vyhodnotí při události, jestli si ji na sebe vezme, nebo ne," ukazuje velitel městských strážníků v Kostelci nad Orlicí Petr Černohorský odlehčené balistické vesty. V kufru služebního auta je jeho muži vozí zhruba rok.

„Dnes se setkáváte s určitou agresivitou těch přestupců. Neříkám, že to vysloveně potřebujeme, ale je prostě jeden z prvků ochrany toho strážníka," vysvětluje Petr Černohorský.

Čtěte také

V Kostelci má služebnu i státní policie - jenže policejní hlídka je často i desítky kilometrů daleko.

„Když přijde oznámení, jsme na tom místě ze 60 procent dříve, než kolegové. Ti musí jet třeba z Olešnice, nebo podobně," dodává Petr Černohorský.

Neprůstřelné vesty pořídila pro své strážníky i radnice v sousedním Týništi nad Orlicí
Také tady sídlí policie České republiky. A také tady mohou být policisté v okamžiku vážnějšího problému mimo město, říká velitel strážníků Martin Štěpánek: „Pokud by mělo dojít k nějakému problému, jako došlo v Brodě, kde pachatel střílel a zabíjel lidi, a pokud by tato situace mohla nastat u nás v Týništi, tak město rozhodlo, aby strážníci při zásahu byli dostatečně chráněni."

Střelba z pistole

V Hradci Králové mají vesty strážníci k dispozici už 12 let
„Balistické vesty máme. Jsou proti střelbě i proti noži. Máme jich celkem osm," vysvětluje Jan Mrázek - vedoucí výkonu služby hradeckých městských policistů.

Magistrát chystá nákup 20 nových vest - jedním z důvodů jsou množící se agresivní veřejné útoky.

„Ano, uvažujeme o tom. Je to z toho důvodu, co se teď děje v zahraničí. A nechceme nic riskovat, aby strážník byl nějak ohrožen na ulici. I z tohoto taktického důvodu budeme vesty pořizovat," dodává Jan Mrázek.

Nové vesty dostanou hradečtí strážníci ještě letos.

krimi , pistole, lupa
Spustit audio