Město Vrchlabí - brána do Krkonoš, má na řece Labi jeden český unikát!

8. únor 2015

Peřej - to je místo v řece, kde proudící voda překonává přírodní kamenné překážky, balvany a prahy. Zpěněné, bělavé peřeje má více českých řek - Sázava, Jizera, Vltava - vodáci mohou vyprávět!

Peřeje přímo ve svém centru má ale jediné město u nás - Vrchlabí. A to na Labi - jediné české řece, tekoucí až do moře.

Geomorfolog Vlastimil Pilous a redaktorka Eliška Pilařová už stojí přímo nad nimi.

Most přes Labe, frekventovaná silnice na Špindlerův Mlýn. Kdy by nevěděl kde najít ve Vrchlabí peřeje, tak z tohoto mostu je část peřejí dobře vidět. Jde o poměrně úzkou soutěsku na to, že je to řeka protékající městem, tak je to docela dramatický terén.

Peřeje na Divoké Orlici

"To je celorepublikový unikát. Přímo na území města se nachází dokonce několik pěkných peřejí na Labi. Nejhezčí z nich má v horní části stupeň vysoký asi 1,5 metru. Je o skalnaté koryto, které je v současnosti pěkně vidět, protože stromy, jenž jej dříve zakrývaly, jsou nyní pokácené", říká Vlastimil Pilous.

Zajímavé jsou peřeje i z odborného hlediska

"Nejspodnější peřeje, které jsou přímo v centru Vrchlabí, jsou již na území červených permských prachovců a slínovců. Zatímco ty výš položené jsou na horninách krkonošského krystalinika. A ty nejvíce položené peřeje, tam koryto Labe protíná pruh tvrdých křemenců a ty samozřejmě odolávají erozi a tak na nich vznikl onen stupeň", vysvětluje Vlastimil Pilous.

Čtěte také

Peřeje jsou v létě vyhledávané ke koupání, protože mezi jedlotlivými stupni peřejí jsou pěkné hluboké tůně.


Zvětšit mapu
Spustit audio