Mezi Suchovršicemi na Trutnovsku a jednou z jejich obyvatelek se rozhořel neobvyklý soudní spor

11. září 2017

Suchovršice na Trutnovsku řeší neobvyklý problém. Před lety se staly opatrovníkem osmašedesátileté ženy, ta je totiž částečně zbavená svéprávnosti a nemůže nakládat se svým majetkem. Seniorka před nedávnem přišla s tím, že se o ni obec, zastoupená starostkou, špatně stará a požádala o změnu. S tou ale starostka Suchovršic nesouhlasí. Soud tak momentálně rozhoduje o změně opatrovníka.

„Paní byla omezená ve svéprávnosti ve finančních záležitostech, protože byla značně zadlužená. My jsme za ty čtyři roky zvládli stáhnout všechny její dluhy. Paní má vlastně teď nemovitost oddluženou," říká nezávislá starostka Suchovršic Lenka Hozová, která zajišťovala pro paní Věru v minulých letech cokoli bylo potřeba.

Navštěvovala ji v nejrůznějších ústavech, kterými kvůli svému zdravotnímu stavu prošla a jezdí za ní i do Domova důchodců Tmavý důl, kde je seniorka teď.

Čtěte také

Na roli opatrovníka netrvá, odmítá ale jakékoli pochybení a také to, že by se o paní Věru měla starat partnerka jejího syna Alena Drahotová. „Ať opatrovníka dělá ten, který skutečně zajistí paní to, co potřebuje. A nejsem přesvědčená o tom, že opatrovník, který je navržený soudem, tohleto zajistí."

V minulosti se prý paní Věra kvůli ní dostala do statisícových dluhů.

„Ta paní je zároveň dlužnicí. A byla schopná zadlužit naši opatrovanku špatnou smlouvou. Takže si v žádném případě nepřeji, aby to byla ta paní, která je navržená soudem," říká Lenka Hozová.

Ruce, puzzle, skládačka

Zvláštní je i současný přístup paní Věry. Ta sice původně uvítala možnost, že ji místo obce bude zastupovat její známá, teď už si ale tolik jistá není. „To já jsem spokojená byla. Ale tak já jsem to jako, že je přítelkyně. Ona přišla s tím, že se bude o to starat. Tak já nevím, je to těžké se rozhodovat."

Zeptat se na názor Aleny Drahotové nebo syna paní Věry nebylo možné. Dveře domu, kde oba bydlí, při třech návštěvách nikdo neotvíral, telefonní spojení prý paní Věra nemá ani na jednoho z nich.

autor: baj
Spustit audio