Meziměstí na Broumovsku propojí s Polskem autobusová linka. Fungovat má jako příměstský spoj

3. duben 2017

Mezi polským Walbrzychem a Meziměstím bude od jara jezdit příměstský spoj. Novou autobusovou linku budou podle odhadů využívat hlavně turisté, navíc ale usnadní lidem z Broumovska nakupování za hranicemi a Polákům cestu do práce v českém pohraničí.

Cesta z Meziměstí a okolí směrem do Polska byla v posledních letech pro lidi bez auta téměř neřešitelným problémem. Vlaky nejezdí za hranice od roku 2004, k autobusu na polské straně se lidé dostali jen pěšky.

„Připadalo nám postavené na hlavu, když naše autobusy končily u hranice, stejně tak polské autobusy a tak jsme přemýšleli, jak to propojit," popisuje, jak nápad vznikl nezávislá starostka Meziměstí Eva Mücková.

Z Meziměstí do Walbrzychu za 2,80 zlotých, což je zhruba 20 korun.Eva Mücková, starostka Meziměstí

Město za tuhle službu zaplatí ze svého rozpočtu zhruba 300 tisíc korun ročně. Lidé si v autobusu mířícím do stotisícového, pětadvacet kilometrů vzdáleného Walbrzychu, koupí jízdenku za paušální cenu.

„Z Meziměstí do Walbrzychu za 2,80 zlotých, což je zhruba dvacet korun," říká Eva Mücková.

Zatímco starostové na české straně si od nového spoje slibují především snadnější cestu lidí za nákupy, z Polska by měli přijíždět třeba ti, co pracují v českém příhraničí.

Čtěte také

Podle místostarosty polského města Mieroszów Rafala Dzimiry budou novou linku využívat také turisté.

Ranní kolona na příjezdu do Varšavy

Z Meziměstí se totiž dá vlakem dojet jak do Broumova, kam míří lidé třeba na prohlídku benediktinského kláštera, tak třeba do skalního města Adršpach. Výrazným lákadlem je pro polské turisty i moderní koupaliště přímo v Meziměstí.

Podobné propojení obou zemí přitom podle bývalého náměstka polského ministra dopravy Sergiusze Najara výjimečné: „Bylo to vážně hodně složité. Existují různé právní, ekonomické a daňové režimy. Problém je v tom, že veřejná doprava není nastavená na cesty do zahraničí. A zahraniční cestovní doprava zase neodpovídá té veřejné."

Příměstská linka z Meziměstí do Polska by měla začít fungovat v dubnu. Každý den, včetně víkendů a svátků pojedou v obou směrech čtyři autobusy.

autor: baj
Spustit audio