Migrace obojživelníků letos začala nezvykle brzy. Jak dlouho trvá ropuše, než přeskáče silnici?

25. únor 2016

Nezvykle teplá zima letos urychlila o několik týdnů migraci obojživelníků. Na několika místech Královéhradeckého kraje jsou už kolem rušných silnic natažené nízké textilní plůtky, které živočichy chrání před koly aut. Ochránci přírody je sbírají a přenášejí do míst, kde se budou rozmnožovat.

Jedním ze sledovaných míst je i silnice druhé třídy mezi Starými Nechanicemi a Novým Bydžovem.

„Tak jsme u kbelíku číslo 10. Máme tady jednoho skokana štíhlého, čolci obecní," Jaroslav Novotný vybírá jednu z pastí. Jde o plastový kyblík, který je zahrabaný až po hranu v zemi.

Obojživelníkům brání textilie aby šli na silnici a něco je přejelo. Spadnou do kyblíku.

Čtěte také

Jak dlouho to trvá, než takový obojživelník překoná silnici, která je široká 5 až 6 metrů? Takové ropuše obecné to může trvat klidně až hodinu. Takže při vetším provozu je prakticky nemožné, aby ta žába ve zdraví tu silnici překonala.Josef Brokeš, zoolog

Zoolog Josef Brokeš říká: „Obojživelníci se vrací přes pole z remízků a lesů, kde strávili zimu. Vrací se do rybníka, který je asi 200 metrů za silnicí."

Zoologové naštěstí obojživelníkům pomáhají.

Je tady druhá polovina února, není trochu brzo na migraci těchto živočichů?

Jak dlouho trvá než ropucha přeskáče silnici?

„Je to opravdu rekord. Za celou tu dobu, co to tu obhospodařujeme, což je od roku 2006, tak je to skoro o tři týdny dříve, než třeba v loňském roce," doplňuje Josef Brokeš.

Přenáší živočichy do rybníka Velký Lhoták a dodává: „Tak běžte a množte se!"

„Tady mají vlastně ideální podmínky na to rozmnožování. A jsou to zvířata, která se tady narodila a vrací se zpátky do toho rybníka kde budou mít i své další potomky," usmívá se Josef Brokeš.

Nezvykle teplá zima letos urychlila o několik týdnů migraci obojživelníků. Na několika místech Královéhradeckého kraje jsou už kolem rušných silnic natažené nízké textilní plůtky, které živočichy chrání před koly aut

Co je to za síla, která nutí ta zvířata se dostat na místo, kde se mají rozmnožit?

„Ta zvířata, která se dostanou do teritoria rozmnoživání jako první, tak obsadí za nejlepší místa. Jsou to samci, kteří se dostanou na místo jako první. A začnou na sebe lákat samičky," vysvětluje zoolog Josef Brokeš.

Až bude migrace obojživelníků vrcholit, tak jich za den přes silnici přenesou ekologové více než tisíc.

Spustit audio