Miroslav Vojtěch, z hájovny U Dvou Šraňků, zemřel. Lidé chtějí za hájovnu bojovat dál

5. únor 2016

Obyvatel královéhradecké hájovny U Dvou Šraňků, Miroslav Vojtěch, zemřel. Jeho příběh poslední týdny hýbe Hradcem Králové. Město chtělo hájovnu zbourat a na jejím místě postavit centrum lesní pedagogiky za 19 milionů korun. Pro zachování hájovny i s původním obyvatelem se postavila část veřejnosti. Petici proti bourání podepsalo k dnešnímu dni téměř 6 tisíc lidí. Dnes ale petenty zasáhla smutná zpráva.

Autoři petice se dnes dopoledne sešli před hradeckým magistrátem. Zapálili svíčky a na zeď u vchodu úřadu nalepili velikou fotografii Miroslava Vojtěcha.

40 roků žil v hájovně U Dvou Šraňků, v 62 letech ale zemřel. Pravděpodobně na infarkt.

„Stalo se to nejhorší, co jsme předpokládali, že by se mohlo stát. Netušili jsme, že to bude mít až takto rychlý konec," říká spoluautor petice Lukáš Kocián.

Čtěte také

Ten koncem ledna vystoupil na hradeckém zastupitelstvu a požadoval, aby zastupitelé schválili vznik odborné komise, která celý projekt na středisko školní pedagogiky za téměř 20 milionů korun přezkoumá. Neúspěšně.

Nevzdáváme to. Budeme bojovat do posledních sil a hájovnu chceme zachovat.Lukáš Kocián, spoluautor petice na zachování hájovny U Dvou Šraňků

I to se podle Lukáše Kociána na zdravotním stavu obyvatele hájovny podepsalo.

Město dlouholetému nájemníkovi nabízelo náhradní bydlení.

Podle magistrátu i v jiných hájovnách a nakonec v městském bytě. Hájovna U Dvou Šraňků byla prý ve špatném stavu.

Vojtěch ale stěhování odmítal.


Zpráva o jeho úmrtí dnes zasáhla i primátora Zdeňka Finka z Hradeckého demokratického klubu: „Vždy když někdo umře, tak je to smutná zpráva. Navíc byl teď hodně medializovaný. Pan Vojtěch byl dlouholetý invalidní důchodce a hodně kouřil."

I podle primátora, který je lékař, Miroslavu Vojtěchovi dění posledních dnů na zdraví nepřidalo: „Já jsem s panem Vojtěchem mluvil naposledy 26. prosince, kdy jsme si říkali, že má tu výpověď a že se to pokusí nějak zvrátit. A byl v klidu. To, co se rozpoutalo potom, není ani tak vina města, jako spíš petentů a paní Dymákové a dalších."

A na otázku, zda tedy spíš než politici, za to mohou právě petenti a novináři, Zdeněk Fink odpověděl: „To rozhodně ne, ale prostě veškeré dění kolem jeho osoby."

Právě hradecká dokumentaristka Silvie Dymáková za záchranu hájovny hodně bojuje: „Myslím si, že pokud by město postupovalo transparentně a tak jak mělo, tak ani není důvod, aby nastal takový mediální tlak. Radní by si opravdu měli sáhnout do svědomí."

Podle dnešního vyjádření primátora město aktuálně uvažuje o různých variantách, jak by místo uprostřed lesů mohlo vypadat, nevylučuje ani opravu hájovny.

autor: ova
Spustit audio