Místo lišek dávají dobrou noc v minizoo autokempu Svatá Kateřina velbloudi

21. červenec 2017

Mezi obcemi Vítězná a Chotěvice na Královédvorsku leží uprostřed podkrkonošských lesů malebné udolí a v něm autokemp Svatá Kateřina. I když nemáte v úmyslu kempovat a nebo se na pár dní ubytovat v chatičkách, jste tu vítaní. Strávit tu celý den, relaxovat, koupat se a užít si tamního zázemí kempu s prolézačkami, houpačkami, hřištěm, pískovištěm, občerstvením a dokonce s tamní minizoo, můžete bez jakéhokoliv poplatku.

Proto je na Kateřině, zvláště o víkendech, plno. Zavítají sem nejenom turisté, ale i cyklisté, motorkáři a především rodiče s malými dětmi, které s nadšením vítají možnost bezprostředního kontaktu se zvířaty, kterých je na Kateřině víc než dost.

Zvířata jsou celodenně přístupná veřejnosti a tak můžete obdivovat nejen ovce, prasátka, ovečky, kachny, ale jsou tady zastoupená i exotická zvířata, jako opice a dvouhrbí velbloudi.

Čtěte také

Velbloudice Šejla má roční mládě, které starostlivě stále ještě kojí a s hlídáním malého velblouďátka jí zdatně pomáhá velbloudí teta Šula, která je zvlášť mazlivá a podrbání za uchem od návštěvníků, doslova vyžaduje.

V minizoo autokempu Svatá Kateřina dávají velbloudi dobrou noc

Opice, které jsou nejstaršími obyvatelkami minizoo v kempu Svatá Kateřina jsou, jak tvrdí Jaroslav Rosůlek, ze všech tamních zvířat nejzákeřnější a proto mají na svých výbězích výstražné cedule, aby byli návštěvníci opatrní a bdělí. Mají totiž v oblibě brýle a to jakékoliv, sluneční i dioptrické. A když nejste dost ostražití, natáhnou ruku skrz pletivo svého výběhu a jste bez nich!

To je ale jediné nebezpečí, které vám tady hrozí. Jinak jsou zvířata mírumilovná a zvyklá na lidi, díky tomu je mohou návštěvníci i občas nakrmit. Ať už senem, ovocem, zeleninou a nebo suchým pečivem. To vítají také pstruzi, kterých si v tamním rybníku, určitě všimnete, voda je tu krásně čistá.

I rybáři si tady mohou zkusit zalovit, ale jen s podmínkou "chyť a pusť"

Měli tu také párek pávů, ale ten se rozhodl podívat po okolí a tak už týden dva úprkáře, marně vyhlížejí.

Okolní zdravé lesy jsou rájem pro houbaře a milovníky borůvek. Ale musíte počítat s tím, že v lesích "na Kateřině", je to do kopce.

autor: Blanka Malá
Spustit audio