Modernizace výměníku tepla budí vášně u části obyvatel náchodského sídliště u nemocnice

22. květen 2017

Výměník tepla se přemění na moderní teplárnu s elektrárnou. Největší obavy mají lidé z nadměrného hluku a spalin, někteří zase tvrdí, že jejich byty ztratí na hodnotě. Třeba proto, že jim před okny vyrostou tři třicetimetrové komíny. Investor ale získal veškerá potřebná povolení, argumentuje i zlepšením životního prostředí.

„Bude to vyluzovat smrad, hluk a teplo," říká Josef Středa, který patří k nejhlasitějším kritikům chystané teplárny. Bydlí v sedmém patře družstevního panelového domu a nové komíny mu vyrostou prakticky před oknem: „Přímo to mám naproti balkónu. Pětadvacet metrů."

Sídliště se doposud vytápělo parovodem, nově bude zdroj přímo v současné výměníkové stanici. V té přibydou dva plynové kotle, kogenerační jednotka a další technologie. Kromě komínů se počítá i s výstavbou dvanáct metrů vysoké akumulační nádrže.

Čtěte také

„Tam už nebude nikdy čerstvý vzduch. To už se bude vždy někde rozptylovat. Teď si mohu v klidu otevřít okno a poslouchat, jak zpívají ptáci. Potom už to nebude," dodává Josef Středa, který z nečinnosti obviňuje náchodskou radnici. Ta se ale brání.

Podle místostarosty Jana Čtvrtečky z ČSSD se město o přestavbu intenzivně zajímalo a svůj souhlas pečlivě zvažovalo: „Nechali jsme si vysvětlit, jak je celý ten projekt pojat. Jestli je nutné tu technologii měnit, jestli je nutné to tam instalovat. Byli jsme ubezpečeni, že pro občany to nepřináší žádnou nadměrnou zátěž. Nebo žádnou výraznou změnu. A proto jsme ten souhlas vyslovili."

Kotelna

Společnost Innogy Energo, která je investorem přestavby, prý za modernizaci zaplatí sto milionů korun. Její zástupce Martin Chalupský říká, že obavy obyvatel jsou naprosto zbytečné: „Místo každoročního spálení 900 vagónů uhlí, přejde vytápění Náchoda na nejdostupnější ekologické palivo, tedy zemní plyn. Naším cílem je zbavit provoz a město emisí a zefektivnit výrobu tepla a distribuce."

Výrazně prý poklesnou emise tuhých znečišťujících látek, oxidu síry a dusíku

Nejnebezpečnější emise se prý v budoucnu sníží o devadesát procent, znečištění oxidem uhličitým o 57 procent. Normy prý firma dodrží i v souvislosti s hlukem: „Je stanovená zákonná norma 50 decibelů v denním provozu. Ale podle hlukové studie, kterou jsme předložili v rámci povolovacího řízení, tak hluk z modernizovaných provozů bude nižší, než je dnes."

Společnost už získala všechny potřebné souhlasy, k modernizaci se vyjádřily klíčové instituce, jako například odbor životního prostředí nebo stavební úřad. Přesto se obyvatelé sídliště s novou teplárnou smířit nechtějí. Další postup momentálně konzultují s právníkem a připravují protestní petici.

autor: baj
Spustit audio