Most v Hostinném je zapsán mezi památky, řidiče kamionů tak čekají komplikace

3. listopad 2015

Železobetonový most v Hostinném na silnici ze Dvora Králové nad Labem do Krkonoš je pro vjezd těžkých kamionů nad 30 tun úplně uzavřen. Důvodem je zapsání mostu mezi památkově chráněné stavby. To Královéhradeckému kraji znemožní postavit přes potok Čistá nový most s vyšší nosností. Dělníci už začali sundávat provizorní mostovou konstrukci, která průjezd těžkých aut umožňovala.

Most je charakteristický dvěma železobetonovými horními oblouky se zavěšenou mostovkou. Podobné mosty se v podhorských mostech stavěly kvůli zvýšenému průtoku při jarním tání sněhu a při povodních.

K mostu dorazila těžká technika, silničáří rozmístili značky s objízdnými trasami a stavbaři začínají rozebírat mostovou kontrukci. Ta v centru města byla přes dva roky.

Po odstranění provizoria bude doprava po mostě opět obousměrná a cestování přes město bude pro řidiče osobních aut výrazně pohodlnější.

Nezbývá tedy než toto stanovisko ministerstva kultury přijmout.Dagmar Sahánková, starostka Hostinného

"Most byl dosud průjezdný pouze pro jedno vozidlo. Průjezdnost městem Hostinné pro vozidla do 30 tun tak bude teď daleko lepší, protože nebudou vznikat kolony," říká starosta Dagmar Sahánková z Hnutí za lepší Hostinné.

Objízdná trasa pro nákladní dopravu při uzavírce silnice II/325 v Hostinném

Stavební práce potrvají celý týden

Řidiči osobních aut projedou úzkými uličkami kolem místního kina.

Čtěte také

Daleko složitější to nyní mají řidiči kamionů.

"Budou muset využít objízdných tras, které jsou schváleny. Veškeré tyto objížďky jsou zveřejněny na webových stránkách města," říká Dagmar Sahánková.

Železobetonový most v Hostinném na silnici ze Dvora Králové nad Labem do Krkonoš je pro vjezd těžkých kamionů nad 30 tun úplně uzavřen

Město i Královéhradecký kraj chtěli původně most úplně předělat a hlavně zvýšit jeho tonáž.

Tím, že ho ministerstvo uznala památkou jsou tyto plány nereálné.

Kraj nyní podle mluvčího Michala Frička bude s památkáři jednat o tom, jak most alespoň částečně zrekonstrukovat. A hlavně jeho stav plánují pravidleně kontrolovat: "Je nutné zadat vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci, která bude respektovat podmínky památkářů. Snahou ale bude zvýšení unosnosti mostu."

Most by měl být opět plně průjezdný začátkem příštího týdne.

Spustit audio