Na dalších místech v Hradci Králové se už brzy možná nenapijete alkoholu na veřejnosti

17. červen 2015

Po třech letech navrhují radní Hradce Králové nová místa, na kterých chtějí zakázat pití alkoholu na veřejnosti. V současnosti je ve městě 51 lokalit, už brzy k nim pravděpodobně přibudou další 4, jako například Pražská třída nebo nedávno otevřený park Skleněnka. Městským strážníkům by měla nová vyhláška pomoci v boji s opilci.

„To je jasná zpráva. A nes***te mě. Možná, že se budu potácet….."

Tohle je nedávná situace v centru Hradce Králové, kdy museli městští policisté umravňovat dvě opilé starší ženy. Porušení zákazu pití alkoholu na veřejnosti loni řešili zhruba 530 krát.

Čtěte také

„V první řadě ho oslovíme, seznámíme ho s tou vyhláškou, že se nachází v lokalitě, kde ta vyhláška je. Je to možné řešit blokovou pokutou do výše 1000 korun", popisuje strážník Miroslav Hořčica jak zásah vypadá.

Jeho kolega Tomáš Šimák dodává, že lidé jsou často velmi vulgární a agresivní.

Alkoholová láhev

„To abyste mě zašili do pí***…"

„Samozřejmě, že se s tím setkáváme. Čím dál častěji. Většinou jsou to recidivisti, kteří jsou řešeni za tento přestupek. Většinou když jsou pod takovým vlivem, tak už se ani nepřikláníme k pokutě a musíme to řešit převozem na protialkoholní záchytnou stanici", říká Tomáš Šimák.

Vyhlášku, která zakazuje pití na veřejnosti tak strážníci vnímají jako určitou páku proti opilcům. V místech, kde platí, pak často hlídkují.

„Strážníci opravdu téměř denně kontrolují tyto lokality, o kterých vědí, že se zde můžou setkat s obyvateli nebo s občany, kteří tu vyhlášku poruší. Rozšiřování vyhlášky je především na základě žádostí občanů a komisí místních samospráv, které mají největší znalost svých lokalit", říká Eva Kněžourová z hradecké městské policie.

I plánované rozšíření lokalit o okolí mateřské školy v Březhradě, Dvorskou ulici, parku Skleněnka a Pražskou třídu v Kuklenách, je právě na základě podnětů od komisí místních samospráv.

„Po domluvě s ředitelem základní školy jsme to navrhovali, určili jsme i lokalitu, kde to je potřeba aby to bylo", vysvětluje Alena Nekolová, předsedkyně komise místní samosprávy v Kuklenách, kde se jedná o místo v okolí základní školy.

„Je několik obchodů, kde požívají občané alkoholické nápoje před obchody. Je to v době, kdy tam je většina dětí školou povinných a lidé tam jsou opilí velice často", dodává Alena Nekolová.

Navrhované rozšíření vyhlášky zákazu pití alkoholu ještě musí schválit zastupitelstvo, jeho další zasedání bude 23. června.

Seznam lokalit se zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti v Hradci Králové

Seznam lokalit se zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti v Hradci Králové

autor: ova
Spustit audio