Na Hrádečku u Trutnova se lidé loučí s Václavem Havlem

19. prosinec 2011

Na Hrádečku u Trutnova, kde měl bývalý prezident Václav Havel svou chalupu a dlouhá léta disidentský azyl, hoří stovky svíček.

Lidé se tak už druhý den loučí s tímto významným politikem a člověkem.

Na kultovní místo, kde Havel trávil svá disidentská léta přišla i bývalá disidentka a jeho blízká přítelkyně Drahomíra Fajtlová.

Motto setkání: Nenechme zemřít Havla v nás

Sám Havel vloni v Trutnově při převzetí čestného občanství a kulturní ceny označil Hrádeček za svůj existenciální domov. "V souvislosti s Hrádečkem mám dvě přání. Aby zůstalo v paměti, co se tam dělo a aby tam nikdo nezačal stavět velkosklady, chatičky či podobně," řekl tehdy Havel. Připomněl, že na této chalupě, kterou koupil v druhé polovině 60. let, vznikala Charta 77 či se rodila petice Několik vět.

Kondolenční listiny v Náchodě

Mezi květiny a hořící svíčky někdo také položil dvě lahve piva Krakonoš z trutnovského pivovaru, kde Havel v letech 1974 až 1975 pracoval jako pomocný dělník. Práce ho inspirovala k napsání divadelní hry Audience. Na stuhách či svíčkách jsou nápisy "Nezapomene" a "Děkujeme". "Sbohem Pane Prezidente", stojí na kousku papíru podepsaném Jakubem Bocánem z Trutnova.

Na jindy klidném místě dnes dopoledne co chvíli zastavovaly automobily z různých míst České republiky. Kromě lidí z Trutnovska dorazili lidé také z Hradce Králové či Prostřední Bečvy.

Rakev s ostatky někdejší hlavy státu je od dnešního poledne vystavena v centru Pražská křižovatka, kam už přišly stovky lidí vzdát Havlovi hold. Příležitost rozloučit se s prvním polistopadovým prezidentem tam budou mít také v úterý. Ve středu a ve čtvrtek bude rakev vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Státní pohřeb exprezidenta Václava Havla bude v pátek v poledne. Uskuteční se v chrámu sv. Víta. Dohodli se na tom dnes Havlova manželka Dagmar a prezident Václav Klaus.
Vláda bude dnes rozhodovat o vyhlášení státního smutku. "Ten by rozhodně měli vyhlásit, Havel je jediným politikem, který by si vyhlášení smutku zasloužil," řekl dnes jeden z mužů, kteří dorazili na Hrádeček.

autor: ebo
Spustit audio