Na měnící se Potštejn každoročně zamíří více návštěvníků

22. září 2010

Zřícenina gotického hradu Potštejn každoročně láká do malebného údolí Divoké Orlice více návštěvníků. Jen loni se jich na středověkou památku přijelo podívat kolem třiadvaceti tisíc. Hrad a jeho okolí se v posledních letech mění před očima: nedávno získala ruina majestátního hradu novou střechu, přibyla naučná stezka pro turisty či parkoviště pro výletníky v podhradí. Na rekonstrukci středověkého hradu, která stála necelých pět milionů korun a většinu pokryly zdroje z Evropské unie, přispěl také Královéhradecký kraj. "Z evropských peněz šlo na opravy hradu téměř 3,6 milionu korun. Kraj přidal dalších zhruba půl milionu korun, o jejichž uvolnění rozhodli v červnu krajští zastupitelé. V rámci projektu dělníci opravili především zastřešení hlavního hradního paláce - nová je konstrukce střechy i krytina," řekl radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera.

Kolem hradu také vznikla naučná stezka s několika panely, na kterých jsou základní informace o historii hradu, jeho opevnění i o nedaleké stejnojmenné obci. Úprav se dočkaly i přístupové stezky, až k hradní bráně nyní vede veřejné elektrické osvětlení. V centru obce, která od roku 1999 hrad Potštejn vlastní, stavbaři vybudovali parkoviště pro 14 automobilů.
"Na hradě je stále co opravovat. Nyní se připravujeme na podání žádosti o evropské peníze, z nichž bychom financovali opravu hradní kaple," řekl starosta obce Potštejn Petr Dostál. Uvedl, že obec vkládá do oprav hradu nemalé peníze. V současné době dává do pořádku například torzo hradní studny a zbytky zdí.
"Musíme dbát o bezpečí turistů, kterých chodí na hrad čím dál tím více" zdůraznil Dostál. Loni se na středověký hrad přišlo podívat kolem třiadvaceti tisíc návštěvníků. Podle starosty každým rokem přijde na Potštejn o dva až tři tisíce turistů více.
Potštejn vystavěl ve druhé polovině 13. století rod Drslaviců. První prokazatelná zmínka o tomto hradu pochází z roku 1312. Tehdy byl již potštejnským pánem Mikuláš, který se později vydal na loupeživou dráhu a ve sklepení hradu podle legendy ukryl poklad. Jméno hradu se objevuje i v životopisu krále Karla IV. Vita Caroli.
Potštejnské okolí je jako stvořené pro vycházky, turistiku a zejména cykloturistiku. Obec, čítající necelých tisíc obyvatel, poskytuje svým návštěvníkům dostatek příležitostí k občerstvení i ubytovacích kapacit. Kdo se rozhodne tábořit uprostřed přírody, má k dispozici veřejné tábořiště v Anenském údolí.

Spustit audio