Na Náchodsku a Trutnovsku odmítají průzkum těžby břidlicového plynu

6. březen 2012

Společnost Basgas Energia Czech s australsko-americkými vlastníky má zájem v České republice prověřit zásoby břidlicového plynu a ten případně v budoucnu těžit.

Investoři už vytipovali několik lokalit, například Karlštejn, Hodonínsko či severní Moravu.

Zemní plyn

Vloni požádala firma o průzkumné území o velikosti 777 čtverečních kilometrů na Náchodsku, Broumovsku a Trutnovsku a ministerstvo životního prostředí i přes nesouhlas místních úředníků a některých samospráv už koncem roku toto území pro firmu vyznačilo.

Demonstrace proti těžbě břidlicového plynu v Náchodě

Starostům dotčených obcí se to ale nelíbí a proto se mají dnes v Náchodě sejít se zástupci investora, ministerstva životního prostředí, krajské samosprávy i se zástupci těžební společnosti či odborníky na problematiku těžby.

Jednání starostů se uskuteční od 9:00 v hotelu Beránek na Masarykově náměstí v Náchodě.

Pokračuje redaktorka Jiřina Mužíková.

Happeningu proti průzkumu a případné těžbě břidlicového plynu se dnes v Náchodě účastní zhruba dvě stovky převážně mladých lidí a další stále přicházejí. Ve městě se dopoledne uskuteční setkání zástupců obcí, těžařské společnosti a ministerstva životního prostředí.

Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Proti povolení průzkumu podalo několik obcí rozklad.

V Náchodě se pak odpoledne od 13:00 uskuteční tisková konference společnosti Hutton Energy. Koná se po workshopu Průzkumné území Trutnovsko, týkající se průzkumu ložisek břidlicového plynu v regionu.

Spustit audio