Na Náchodsku pravděpodobně řádí žhář. Škoda je zatím 10 milionů…

12. listopad 2014

Už pět velkých požárů má pravděpodobně na svědomí žhář, který na Náchodsku zapaluje stohy slámy a sena. Zatím naposledy hořelo ve Všelibech nedaleko Červeného Kostelce a celková škoda už přesáhla deset milionů korun. Na případech tak pracují kriminalisté…

"My jsme viděli sanitky a hasiče, tak jsme se jeli podívat. Zastavili nás policisté, ptali se nás co tam děláme a kam jedeme. Chtěli vidět kufr, asi jestli tam nemám benzín, podle dokladů si opsali jména a pak nás pustili". Kristýna Burešová bydlí jen kousek od Všelib a na zatím poslední požár se s přítelem jela podívat.

Její vyprávění svědčí o tom, že policisté berou hrozbu žhářských útoků na Náchodsku vážně. Během toho posledního kontrolovali příjezdové cesty i samotné okolí požáru.

"Máme stopy, máme zajištěná místa činu, ale z taktických důvodů ještě konkrétní poznatky zveřejňovat nemůžeme", říká Iva Ježková z Krajského ředitelství policie v Hradci Králové. Podle ní zatím není jisté, že všechny požáry založil stejný pachatel, prozatímní vyšetřování to ale naznačuje.

Čtěte také

V několika posledních týdnech hořelo dvakrát v Bohuslavicích nad Metují, dvakrát ve Všelibech a jednou v Kramolně. Naštěstí při těchto požárech nebyl nikdo zraněný a nedošlo ani ke škodě na hospodářských zvířatech.

Podle psychologa Jana Huberta trpí žháři často poruchou osobnosti. Připadají si prý důležití a někdy i jako hrdinové: "Toho pachatele vzrušuje jednak oheň a také ten ruch okolo. Užívá si jakýsi pocit moci a významnosti co všechno způsobil. A v některých případech požáry zakládají lidé, kteří potom se i účastní hasících prací a užívají si pocit hrdiny".

Vyloučit se prý ale v podobných případech nedá ani motiv pomsty. Ten mívají lidé zatrpklí vůči konkrétní osobě nebo celé společnosti.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio