Na Náchodsku ubývají ryby a raci, řeky drancují vydry říční

Některé úseky potoků a řek na Náchodsku jsou podle rybářů téměř mrtvé. Ryby, hlavně pstruzi potoční, v nich totiž byly zlikvidovány vydrou říční. O kus dál se stejní predátoři zaměřili na vzácné raky. Rybáři by rádi počty vyder regulovali, ochranáři jsou ale proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vydra říční

Vydra říční | Foto: Wikipedia

Horní tok řeky Metuje, pramenící u Adršpašsko-Teplických skal, patřil v minulosti mezi nejlépe zarybněné rybářské revíry v republice. To ale podle předsedy místní organizace Českého rybářského svazu Ladislava Hnátnického vydry úplně změnily:

„Když vymetly řeku a začalo se jim nedostávat, tak se šly podívat na chovné potoky a tím už nám jdou po existenci."

Počty ryb tak v některých úsecích klesly až o devadesát procent a rybáři navíc rezignovali na vysazování nových. Škody způsobené vydrami jim totiž nikdo neproplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Náchodsku drancují řeky a potoky vydry říční. V některých místech výrazně klesly počty ryb i raků. Více od Václava Plecháčka

„Pravidla na nějaké odškodňování jsou podle mého názoru vymyšlené tak, abyste na ně nedosáhl,“ myslí si Hnátnický.

S vydrami přitom marně bojují i v jiných částech Náchodska. Třeba ve Stárkově, kde je jedna ze tří republikových chovných stanic raka říčního, přišli o drtivou část odchovu.

„Na tom rybníce jsme přišli o dvě třetiny. Ta vydra ho odtamtud vyzobe. To, co tam vysadíme, to prostě spase," popisuje předseda místní organizace Českého rybářského svazu Stárkov Oldřich Truneček. Kromě raků přišli prý také o velkou část ryb a podobné zprávy má i z Trutnovska.

„Kolegové z vedlejší organizace měli rybník speciálně pro pstruha, a když se vydra objevila, přišli skoro o sto procent obsádky. Z tisícovky, kterou běžně dělali, se dostali na pár kusů,“ říká Truneček.

Vydra říční (Lutra lutra) | Foto: Hana Staňková

Vydry jsou přitom chráněné a lovit se tak nesmí. Podle Petra Kuny ze Správy CHKO Broumovsko žije na řece Metuji a jejich přítocích asi sedm kusů těchto zvířat.

„Výlovky rybářům skutečně výrazně poklesly, ale vydra je prostě chráněný druh. Jsme rádi, že ho v CHKO máme, do tohoto území prostě patří. A asi nikdo z nás nechce, aby se tady vydry chytaly do želez nebo zabíjely nějakými jedy."

Rybáři by ale regulaci predátorů přivítali. Kromě vyder jim škodí třeba i volavky, čápi nebo kormoráni.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme