Na pastvinách není tráva. Dobytek tak spásá to, co měl připravené na zimu

25. srpen 2015

Dlouhodobé sucho přinutilo farmáře přikrmovat dobytek tím, co měli připravené na zimu. Na pastvinách není tráva a ani déšť situaci nezlepšil. Někteří chovatelé například uvažují o tom, že zmenší svá stáda, aby je v zimě dokázali udržet v dobré kondici.

"Bohužel tady vidíte naši pastvinu kam chodí krávy, stádo 40 krav, chodí sem a tam protože nemají co kde sníst. Co momentálně vyrostlo tak to hned vykoušou. A čekají až přijdou domů, aby se mohly nažrat něčeho zeleného", farmář Ondřej Podstavek mě vede z pastviny na březích Tiché Orlice u Borohrádku, která byla ještě před několika dny spálená sluncem, k uskladněným balíkům sena.

Čtěte také

"Tady máme uskladněno seno, které jsme sklidili koncem května. A když budu počítat, co už teď zkrmujeme v létě k tomu zelenému krmení, tak máme o třetinu míň toho krmení. A jestli to půjde takto dál, tak koncem října, kdy budeme opravdu už muset najet na suché krmení, tak jej budeme mít polovičku", říká Ondřej Podstavek.

Krávy celé léto méně dojí a rodinná farma tak přichází měsíčně o desetitisíce korun

Výkupní cena mléka klesla pod sedm korun, náklady se blíží k deseti korunám a farmář na přípravu krmení pro stádo dojnic spotřebovává víc nafty a času.

Kvůli suchu teď vyjednává půjčku, aby krizové období přestál: "Už teď sháním senáže aby mě prodali na zimu krmení. Protože jinak už přemýšlíme o tom, že tak o 5 až 7 krav snížíme stav dojnic. Protože abychom my je ukrmili", dodává Ondřej Podstavek.

Podobné problémy mají také v Rožnově

Jednatel společnosti Agro Jaroměř Jaroslav Vojtěch mi ukazuje pastvinu s padesátkou mastných krav. Také tady musí už čtvrtý týden dobytek přikrmovat: "První seče jsme sklidili jakžtakž. Udělali jsme nějakou senáž a v současné době samozřejmě ty pastviny úplně zaschly. A musíme dobytku navážet krmení, které jsme měli připravené na zimu".

Do hmotných rezerv státu přibyde i živé stádo krav

Běžně přitom v Rožnově začínali přikmovat dobytek až na začáku října.

V zimě tak společnost využije rezervy a také letošní dobrou úrodu krmné kukuřice: "Samozřejmě to zvýšené náklady přináší. Krmení se musí tomu dobytku vozit a příští rok musíme vyrobit daleko víc krmení než jsme byli normálně zvyklí. Vždy jsme měli takovou půlroční zásobu a ta tímto zásahem vyšší moci zmizí".

Dobytek chovaný na maso také pomaleji roste a to, zda firma prodělá ukáže až aktuální výkupní cena, za kterou zvířata prodá.

Spustit audio