Na rentgen pro rychnovskou nemocnici se v obcích vybral jen zlomek potřebné částky

Pouze 160 tisíc korun místo 1,2 milionu. Tak skončila snaha o sbírku na mobilní rentgen do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Před časem vyzval starosta Jan Skořepa z Nezávislých za Rychnov všechny obce okresu, aby na takzvané C rameno přispěly částkou 15 tisíc korun. Nakonec se zapojilo jen 12 obcí ze zhruba 80, které by podle smlouvy v těchto dnech měly posílat peníze na účet nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rentgenový snímek (ilustrační foto)

Rentgenový snímek (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Mnozí starostové na Rychnovsku před lety nesouhlasili s fúzí rychnovské nemocnice s náchodskou a dávali to tenkrát hlasitě najevo.

I to bylo impulsem, proč se Jan Skořepa na obce obrátil. Na každou by připadlo 15 tisíc korun, aby se přístroj zaplatil.

„Takže by obce a starostové mohli fakticky vyjádřit svou podporu, že by přispěli na zařízení, které bude v rychnovské nemocnici sloužit občanům regionu,“ přibližuje Skořepa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z 80 obcí na Rychnovsku se do sbírky na mobilní rentgen pro rychnovskou nemocnici zapojilo jen 12. Proč, zjišťovala Kristýna Štanderová

Některé obce souhlasily, některé chtěly dát částku přepočítanou na obyvatele a jiné byly kategoricky proti. Mezi nimi i dvě po Rychnovu největší a nejbohatší města.

Jedním z nich je Kostelec nad Orlicí, kde rada příspěvek zamítla jednomyslně. Starosta Kostelce Jiří Bartoš z SNK ED byl také proti fúzi nemocnic.

„Žádost pana Skořepy byla takovou nešťastnou formou příspěvku, že Královéhradecký kraj by měl skutečně vyčlenit pro rychnovskou nemocnici potřebné finance a neměly by se získávat po jednotlivých obcích,“ myslí si Bartoš.

Také radní v Dobrušce příspěvek zamítli, protože prý spadají spíš do Náchoda.

„Trošku jsem se divil, že žádost, aby se zaplatily tyto peníze, vzešla z Rychnova, protože starostové na Dobrušsku podepsali podporu rychnovské nemocnici a na Rychnovsku tomu tak vůbec nebylo. Takže jsme se rozhodli na radě, že to podporovat nebudeme,“ říká starosta Dobrušky Petr Tojnar z ODS.

Naopak malé obce, například Jahodov nebo Skuhrov nad Bělou, 15 tisíc korun v nižších rozpočtech našly. Jiné - Častolovice nebo Lípa nad Orlicí - zaplatily, i když jen 5 tisíc korun.

„Zastupitelé chápou potřebu rentgenu a fakt, že tím vlastně budou mít i naši občané zajištěnou lepší lékařskou péči v rychnovské nemocnici,“ vysvětluje starostka Lípy Monika Vrátilová (SNK Lípa).

Krajský úřad mobilní C rameno do rychnovské nemocnice koupí a použije na něj vybraných 160 tisíc korun z obcí.

Kristýna Štanderová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme