Na unikátní krkonošské stezce korunami stromů zbývá natáhnout sítě a dosadit poslední prkna

13. červen 2017

Provedeme vás korunami stromů. V Janských Lázních nedaleko Hofmanových bud totiž stavbaři dolaďují poslední detaily stezky v oblacích. Turisté se po ní poprvé projdou na začátku letních prázdnin. Krkonošská stezka je unikátní v tom, že návštěvníky zavede i pod zem, kde bude mít expozici Krkonošský národní park. Podrobnosti zjistil reportér Ondřej Vaňura.

Stezka v korunách stromů je na první pohled hotová. Stavbaři musí ale ještě dosadit poslední prkna a také ochranné sítě.

„V podstatě kromě těch sítí jsou to nějaké prvky jak na těch edukativních zastaveních a na těch hracích stanicích," vyjmenovává poslední věci před dokončením jednatel společnosti, která stezku staví, Filip Pekárek.

Krkonoše se tak dočkají své Stezky korunami stromů, která bude přibližně 1 300 metrů dlouhá. Postupně člověk dojde až k rozhledně.

Čtěte také

„Projekt je unikátní v několika bodech,“ říká Filip Pekárek, jednatel společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše, která stavbu realizuje. „Nová stezka vzniká v úzké spolupráci se Správou Krkonošského národního parku, která je garantem přírodně-edukativního konceptu. Návštěvníci se dostanou nejprve na vodorovnou část stezky, vedoucí až 23 metrů nad terénem. Po 410 metrech se stezka zanoří do podzemí, kde návštěvníci budou mít možnost studovat mikrosvět půdy - od kořenů po nejmenší živočichy. Poté budou postupovat po stezce vzhůru a obdivovat nádherný krkonošský smíšený les,“ vysvětluje specifika projektu Pekárek.

Jediná podzemní interpretace půdy v Česku

„Určitě se naskytne mimořádný pohled, úplně zase originální, na masiv Černé Hory, který je velmi zajímavý z té výšky. Koukat vlastně do toho hřebene," doplňuje Filip Pekárek.

Při chůzi po stezce jsou stromy na dosah ruky

Hranice Krkonošského parku je vzdálená jen 200 metrů, říká Michal Skalka ze správy parku: „Navzdory tomu, že to není národní park, tak ten les je velmi pěkný. Já si tady dovolím trvat na tom slovu pěkný, protože s tím slovem, s tím termínem, pak pracujeme na té vodorovné části, kdy vysvětlujeme, co je vlastně pěkný les."

Unikátní na stezce je to, že se turisté podívají i do podzemí, konkrétně pod vyhlídkovou věž. Expozice v režii KRNAPu bude věnovaná půdě.

Didaktická stanice

„Návštěvník, který tam vejde, tak bude mít pocit, že je v půdě. Protože tam bude tma. A snad se podaří navodit dojem, že tam je i málo místa. Druhá stránka té expozice bude v té informační části. To znamená, že na těch panelech, které budou dvoubarevné, se návštěvník dozví, jak ta půda funguje a z čeho se skládá. Velmi jednoduše," dodává Michal Skalka.

Podle odhadů stavitele na Krkonošskou stezku v korunách stromů dorazí ročně desetitisíce lidí. První návštěvníci už začátkem července.

Umístění Stezky korunami stromů Krkonoše na okraji Janských Lázní
autor: ova
Spustit audio