Na úřadech se tvoří fronty kvůli cestovním dokladům. V Hradci Králové si počkáte i dvě hodiny

18. červenec 2017

Dlouhé fronty i hodinová čekání. Tak to teď vypadá na mnoha úřadech, kde si lidé zařizují na poslední chvíli cestovní doklady. Obrovský nápor na vydání pasů zaznamenávají i v Královéhradeckém kraji. V Hradci Králové jsou klienti dopředu upozornění až na dvouhodinové čekací lhůty.

S mluvčím královéhradeckého magistrátu Petrem Vinklářem stojíme v hale oddělení osobních dokladů, kde čekají na vyřízení svých žádostí desítky žadatelů.

„Denně se na přepážkách oddělení osobních dokladů pohybují stovky žádostí. Větší fronty tady zaznamenáváme v pondělí a ve středu, což jsou asi běžně vnímané úřední dny. Nicméně oddělení osobních dokladů na magistrátu funguje od pondělí do pátku."

Čtěte také

Přímo u obslužného systému je vyvěšena informace, že je nutné počítat s dlouhými čekacími dobami, více než dvouhodinovými.

„Pokud už je ta fronta tak dlouhá, že ten systém vyhodnotí, že další zadatelé už nemohou být během dne odbaveni, tak už jim další pořadové číslo ten systém nevydá," říká Petr Vinklář.

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Systém je v jednom kole. S pořadovým číslem v ruce tu čeká i paní Jana: „Nyní tu čekám asi 20 minut. Podle lístku ještě přede mnou čeká dalších 11 klientů."

Vytížené jsou všechny přepážky

„Dnes opravdu každý kdo má ruce a nohy na oddělení osobních dokladů obsluhuje veřejnost na přepážkách," doplňuje Petr Vinklář..

Oproti loňskému roku zaznamenávají větší nápor žádostí o cestovní pasy také v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě, říká vedoucí správního odboru náchodského městského úřadu Hana Horáková: „V posledních dnech registrujeme značně zvýšený zájem občanů o vydání nových cestovních dokladů. Pokud žadatel přijde v pondělí nebo ve středu, tak čeká 50 minut až jednu hodinu."

Počet žádostí od loňska roste také se změnou zákona o cestovních dokladech, kdy o ně může zájemce požádat prakticky kdekoliv, nejen v místě trvalého bydliště.

autor: Marika Konárková
Spustit audio