Na výrobce a překupníky drog v Hradeckém kraji zacílí speciální Toxi tým

Odhalovat drogové dealery, varny, pěstírny konopí nebo i pouhé uživatele drog bude úkolem speciálního Toxi týmu. Policie Královéhradeckého kraje ho chce zřídit už na jaře. Důvodem je hlavně to, že v regionu přibývá trestných činů souvisejících právě s drogami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Pustíme se i do daleko závažnějších kauz, které si zaslouží větší rozpracování a možná daleko větší přípravu než u té běžné drogové trestné činnosti,“ vysvětluje přínos speciálního týmu ředitel královéhradecké krajské policie Martin Červíček.

Právě s drogami je spojena například i velká část krádeží. „Trestná činnost je dneska v mnoha případech spojena s uživateli drog, a pokud se zaměříme i na tyto dílčí druhy trestné činnosti, tak si od toho slibujeme, že budeme tím víc ovlivňovat i tu samotnou majetkovou trestnou činnost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Královéhradecká policie chce co nejdříve zřídit speciální Toxi tým. Více zjišťoval redaktor Ondřej Vaňura

Dnes se po celém kraji přímo drogám věnuje 22 policistů. Do budoucna by se mohl jejich počet zvýšit. Podle statistik loni v Královéhradeckém kraji policie vyšetřovala 208 trestných činů v souvislosti právě s drogami. To je o 47 případů více než v roce předchozím.

„Můžu říct z vlastní zkušenosti, že ty drogy jsou ve všech případech, ať už je to násilná trestná činnost, ať už se jedná o mravnostní trestnou činnost a podobně,“ dodává šéf krajské kriminálky Luděk Čížek.

Dovoz prekurzorů z Polska

Hradecký region je podle zkušeného policisty Ludvíka Bergera, který se drogovou problematikou dlouhá léta zabývá, dost specifický. Hlavně proto, že sousedí s Polskem.

„Setkáváme se zde s masivním dovozem prekurzorů z Polska, to znamená nákupem léků, které obsahují pseudoefedrin a jsou zneužívány k výrobě pervitinu. Do Polské republiky si samozřejmě nejezdí jenom výrobci z našeho kraje, jezdí tam celá republika a v poslední době se setkáváme i s tím, že tam dojíždějí cizinci,“ říká policista.

Dealeři takto ročně přivezou tisíce kusů tablet prášků, z nichž se pak dá vyrobit i několik kilogramů drog.

Například loni policie odhalila na královéhradeckém Slezském předměstí varnu a zatkla 11 lidí, kteří během několik let vyrobili nejméně 10 kilogramů pervitinu. Cena takového množství je na černém trhu kolem 15 milionů korun.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme