Nábřeží nebo ulice Václava Havla? Cedule se vyrábí i když rozhodnuto není. V Trutnově napětí roste

22. listopad 2016

V Trutnově by zřejmě od přelomu roku měli mít ulici nebo nábřeží Václava Havla. Poctít bývalého prezidenta chtějí téměř všichni. Radnice s občanskou iniciativou kolem Martina Věcheta se ale nemohou dohodnout na tom, kterou z ulic přejmenovat. Martin Věchet je přitom přesvědčen, že starosta nebude připomínky občanů akceptovat a že je rozhodnuto už před hlasováním zastupitelstva.

„Sice radnice popírá, že by ještě před zasedáním zastupitelstva začali vyrábět cedulky s nápisem Nábřeží Václava Havla. Tak my víme, že ty cedulky do výroby zadané byly. A že se už vyrábějí," říká Martin Věchet.


Víme, že ty cedulky do výroby zadané byly. A že se už vyrábějí.Martin Věchět, občanský aktivista

Radnice se nejdřív nechtěla k výrobě tabulek pouze s jedinou městem prosazovanou variantou hlásit, pak ale přiznala skutečný stav a své vlastní pochybení.

Tabulky zadal do výroby údajně z vlastní iniciativy vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Franc, jenže o tom nikomu neřekl.

Podle radnice ani nemusel - v jeho pravomoci zadávání zakázek podobného rozsahu je.

Čtěte také

Sám Miroslav Franc situaci vysvětluje: „Objednávám třeba k projektům autobusy, obědy. A taky to nikomu neříkám, protože to vyplývá, mám k tomu schváleny nějaké peníze. Ze své pravomoci vedoucího mohu objednat do 50 000 korun. A jedna varianta názvu, protože to je doporučení názvoslovného sboru, který nám doporučil tento název ke schválení v orgánech města."

Cedule se vyrábí i když rozhodnuto ještě není
Není ale asi úplně standardní, aby po každém doporučení komise okamžitě někdo zadal zakázku, doporučení totiž není závazné.

Miroslav Franc popsal, co by se stalo, kdyby se nakonec tabulky nevyužily a místo nábřeží by vznikla ulice Václava Havla: „Samozřejmě v tom případě by zasedla škodní komise města a řešila by to jako škodu, která vznikla městu. Ta škoda by šla určitě za mnou, protože objednávku jsem podepisoval já."

Náměstí Václava Havla

Jenže ani s tímhle vysvětlením se občanská iniciativa kolem Martina Věcheta nespokojila - podle ní starosta Ivan Adamec z ODS musel o zadávání tabulek vědět.

Martin Věchet argumentuje zápisem z jednání zmíněné názvoslovné komise - v tomto dokumentu totiž figuruje i starostovo jméno.

„Samozřejmě, že o tom starosta musel vědět. Protože na tom zasedání byl, byl tam přítomen jako host," říká Martin Věchet.

Rozhodnout se má na zasedání 12. prosince
Radnice ovšem ústy tiskové mluvčí vzápětí uvedla, že starosta sice na jednání skutečně byl, ale před projednáváním bodu o zadávání tabulek s názvem ulice odešel.

O budoucí ulici nebo nábřeží Václava Havla rozhodne trutnovské zastupitelstvo 12. prosince a podle mluvčí Michaely Dědkové budou zastupitelé hlasovat o obou variantách.

Logo
autor: lcz
Spustit audio