Nadmořská výška určuje dotace na běžkařské trasy. Víc peněz jde do Krkonoš, míň do Orlických hor

21. listopad 2016

Královéhradecký kraj letos sníží celkovou dotaci na úpravu běžkařských stop. Víc peněz dostanou upravovatelé v Krkonoších, naopak hůř na to budou obce, které se starají o bílé stopy v Orlických horách. Hejtmanství přesun peněz mezi oběma pohořími vysvětluje tím, že trasy na Orlicku jsou v nižší nadmořské výšce a tím pádem na ně méně sněží a nepotřebují tak často upravovat.

„Jsme na běžeckých tratích, u nás začínají na tom rovinatém terénu. Udržujeme celkem 88 kilometrů jako obec," vysvětluje nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler, že nejvýš položená obec v Orlických horách letos dostane dotaci 230 tisíc korun.

Čtěte také

Když jsou dobré sněhové podmínky, obec musí ještě jednou tolik přidat ze svého rozpočtu.

„Pro celé Orlické hory dohromady, když vezmeme v úvahu, že jsou čtyři udržovatelé, že tam do toho spadají ještě obce Deštné, Olešnice a Rokytnice, tam nám to šlo dolů asi o 90 tisíc korun," říká Vojtěch Špinler.

Upravované trasy na běžky

Orlické hory letos dostanou 660 000 korun. Dotaci do Krkonoš kraj zvýšil na 900 000
Změnu vysvětluje mluvčí kraje Martina Götzová: „Nyní zohledňujeme, v jaké nadmořské výšce běžecké trasy leží. Předpokládá se totiž, že ve vyšší nadmořské výšce vác sněží a od toho se odvíjí větší počet upravovanách kilometrů tras."

Kraj také nově chce, aby upravovatelé stop vybavili rolby satelitním navigací, aby hejtmanství mohlo jejich práci kontrolovat.

Rolby v Orlických horách už systém používají. Zatím sloužil běžkařům - ti na internetu vidí, kdy byly trasy naposledy upravené a mohu si tak vybrat ty nejlepší.

„Tak tohle je naše sněžné pásové vozidlo. A támhle vidíte GPS, která může zaznamenávat trať," říká starosta Vojtěch Špinler.

Na úpravu stop mohou od loňska přispívat i běžkaři tím, že si koupí takzvané běžkolepky. Tedy nálepky na lyže v hodnotě od 50 do 300 korun.

Nástup na běžkařské trasy v okolí Deštného v Orlických horách
Spustit audio