Nádraží v hradeckém kraji potřebují opravy. Která se jich letos dočkají?

25. květen 2015

České dráhy v posledních letech příliš do nádražních budov neinvestují - chystá se totiž převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty. Přesto v Královéhradeckém kraji letos dvě opravy začaly. Jako první začaly práce na dlouho zanedbávaném nádraží v Týništi nad Orlicí. Tam už předtím přestavělo město autobusové nádraží a Správa železniční dopravní cesty tam souběžně staví nová nástupiště, podchod a kolejiště za 210 milionů korun.

Stojíme na nástupišti nádraží v Týništi nad Orlicí. Opravuje se zde nádražní budova. "Změnili jsme úplně celý vzhled výpravní budovy. Odpojily jsme přístavky a odbourali toalety. A děláme z toho dvě nezávislé budovy", říká Václav Fikr z Českých drah.

Čekárna a místo kde jsou pokladny jsou již v pořádky a opraveny. Kolik budou celkové práce na rekonstrukci nádraží v Týništi nad Orlicí budou stát a kdy budou hotové?

Čtěte také

"Hotové práce stály již zhruba 10 milionů korun. Je to v návaznosti na nový podchod, protože se musel změnit vzhled budovy. Tato etapa je tedy ukončena. Začínáme pracovat na etapě číslo 2., která bude stát 17,5 milionu korun. Budou opraveny dvě budovy, každá bude zateplená. Prostrory se zmenšily na polovic, aby byla zvýšena využitelnost budov. Tato rekonstrukce by měla být ukončena 30. září letošního roku", říká Václav Fikr.

Rekonstrukce nádražní se chystá také v Náchodě

"V Náchodě to nebude úplná rekonstrukce celé budovy, ale jen části pro cestující veřejnost. Tam opravíme toalety a hlavně pokladny a nádražní halu včetně veškerého zázemí. V druhé fázi by měla přijít na řadu oprava pláště celé budovy a dodělání. Ale to bude až v roce 2016", připojuje Václav Fikr.

Nádraží v Týništi nad Orlicí prochází rekonstrukcí

A dodává: "Teď se začíná dělat výběrové řízení na dodavatele".

Opravy dalších nádražních budov v našem regionu zatím České dráhy nechystají. Chystá se totiž převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty.

Spustit audio