Napadlo by vás naplnit pytel odpadky a odvézt ho do Krkonoš? Takových skládek jsou v kraji desítky

17. červen 2017

Prakticky po celém kraji můžeme narazit na místa, kam lidé nelegálně ukládají odpad. Větší či menší černé skládky jsou v centrech měst i v krkonošských lesích. A někdy se na nich dají najít doslova neuvěřitelné věci.

Třeba v Krkonoších - Správa Krkonošského národního parku sice pořádá pravidelné úklidové akce, ale lidé do hor nanosí tuny odpadků. Podle Huberta Závodského, vedoucího územního pracoviště KRNAPu v Peci pod Sněžkou, je někdy uložení takového odpadu musí stát víc úsilí, než by stála jeho legální likvidace: „Samozřejmě najsou se i takové případy, pneumatiky, odhozený motor z pračky, nebo televize. Lidé to tu nechají jako památku."

Čtěte také

Lepšímu pocitu z čistoty hor by pomohlo i to, kdyby návštěvníci po sobě některá místa aspoň zahrabávali, naznačuje mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný: „Zůstane po nich pochopitelně nějaký papírový odpad. Ale už se neobtěžují s tím, že by to alespoň schovali třeba pod trávu. Když potom na podzim po letní sezóně procházíme partiemi, které bezprostředně přiléhají k turistickým cestám, tak ty Krkonoše jsou opravdu, teď mne nenapadá úplně slušné slovo..."

Větší či menší města a obce tenhle problém řeší spíš okrajově, o to větší objem dalšího odpadu musí likvidovat. Třeba v Novém Bydžově posbírají Technické služby ročně bezmála sto tun odpadků, které neskončily tam, kde končit mají. Zhruba polovinu se pak povede ještě vytřídit, zbylá část putuje na skládku - a skládkování stojí 900 korun za tunu.

Desítky tun odpadů každoročně na černých skládkách v hradeckém kraji. Teď v předjaří jsou vidět nejvíc

V uvozovkách úspěšní jsou s velkými objemy i v Trutnově, potvrdil jednatel tamních Technických služeb Lumír Labík: „Teď ta poslední, to bylo 21 tun. Poslední skládka, co jsme likvidivali."

A tak se není co divit, že se města a obce snaží třeba za pomoci kamerového systému dohledat viníky. Když už nemají štěstí a nechytí je přímo při činu. Něco podobného se povedlo nedávno strážníkům v Novém Bydžově, popisuje nezávislý místostarosta Bohumil Orel: „Poslední případ byl posledního května, kdy městští strážníci nachytali přímo při činu tči osoby, které zakládali černou skládku na kraji města. Pochopitelně, že vyřešili vše na místě, tak, jak mají."

Ani když už se odpadků zbavíte, nemáte vyhráno. Strážníci navléknou gumové rukavice a do odpadků se doslova ponoří, říká Jan Bábik z trutnovské městské policie: „Podívají se, jestli tam najdou nějaký materiál s nějakou adresou, nějakým jménem, který by mohl vést k původci skládky."

Pak stačí třeba auto dotyčného najít v záznamu kamery a je to. Úspěšnost odhalování viníků černých skládek je v Trutnově prý mezi pětadvaceti a padesáti procenty. Viníci pak ze správního řízení odejdou třeba s padesátitisícovou pokutou.

autor: lcz
Spustit audio