Nedostatek lékařů by mohli vyřešit doktoři z Ukrajiny. Zájemci se školí v nemocnici v Náchodě

3. květen 2017

Nemocnice v kraji se zřejmě brzy dočkají posil. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje totiž uspěl se snahou získat pro české zdravotnictví několik lékařů z Ukrajiny. Zástupci Holdingu vytvořili informační webové stránky v ruštině a přímo na Ukrajině absolvovali řadu pohovorů se zájemci. Několik z nich už dorazilo do Česka a v Náchodě začala jejich příprava.

Jsme na lekci češtiny budoucích nových tváří v krajských nemocnicích. Na to, že výuka začala 19. dubna, jsou v uvozovkách „studenti" hodně daleko. Jak přiznává Anastazia, poté, co zjistila, že se jí otevírají možnosti práce v Česku, začala se jazyk učit už doma: „Začala jsem s češtinou už na Ukrajině. Studovala jsem skoro 3 měsíce. Mám problémy se slovesnými pády, ale doufám, že to zvládnu."

Čtěte také

I tak je ale pokrok až neuvěřitelný a lektorku Kláru Jechovou těší. S ukrajinskými lékaři se ale prý i jinak pracuje výborně: „Překvapilo mne, jak jsou strašně hodní, vůbec se toho nebojí, jako mluvit. Protože spousta lidí má problém s tím, že raději mlčí, než něco řeknou. Oni se opravdu snaží mluvit. A to mne mile překvapilo."

Všichni jsou ale teprve na začátku

Češtinou to začíná, ale ani zdaleka nekončí. Než znovu obléknou bílé pláště, čeká ukrajinské lékaře ještě hromada tvrdé práce. České úřady jsou totiž hodně opatrné a jen tak někomu zdraví pacientů do rukou nesvěří.

Nedostatek lékařů by mohli vyřešit doktoři z Ukrajiny. Zájemci se teď školí v nemocnici v Náchodě

Předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka popsal, co všechno čeká ukrajinské zájemce o práci v českých nemocnicích na konci jejich kursů. Není toho málo: „Musí složit aprobační zkoušky a ty jsou velmi náročné. Skládají se ze čtyř částí a poslední dvě části již probíhají v češtině. V podstatě jsou to takové malé státnice. V momentě, pokud toto uchazeči zvládnou, tak jsou postaveni na roveň našich absolventů lékařské fakulty. Bez ohledu na to zda mají 5 let nebo 20 let praxe, tak začínají specializační přípravu a teprve následně se profilují v interně, chrirurgii a tak dále."

V některých nemocnicích už mají se zahraničními lékaři zkušenosti, fungují například v Jičíně. Ředitel jičínské nemocnice Tomáš Sláma ví, že splněním papírových předpokladů to pro zájemce nekončí, rozhoduje praxe: „Ten lékař musí umět komunikovat s pacientem pakliže je na lůžkovém oddělení nebo v ambulanci. Pokud by tohle nefungovalo, tak ten lékař tam nemá možnost dál působit. Takže ti lékaři se učí tu řeč a tu komunikaci musí zvládat."

Než se ale adepti do praxe skutečně dostanou, trvá to několik měsíců.

autor: lcz
Spustit audio