Nejen sůl. I dobrý kuchař je nad zlato. To nyní platí v krkonošských hotelech a penzionech

12. červenec 2016

Nedostatek kvalitních kuchařů trápí hotely, penziony a restaurační zařízení v našich nejvyšších horách. Právě nyní, kdy odstartovala hlavní letní sezóna, je to problém. V kuchyních tak pracuje podstatně méně lidí než je potřeba. Kuchařům se do hor prý nechce kvůli nevýhodným platovým podmínkám nebo dojíždění.

Vcházíme do restaurace jednoho z nejvýše položených hotelů v Krkonoších. Vrcholí tu přípravy jídla na oběd. Lidí ale v kuchyni mnoho není.

„Bohužel. Stále hledáme nějaké lidi. Hledáme na pozici šéfkuchaře, hledáme na pozici kuchaře. Jsme tedy v situaci, kdy se hlásí lidi. Ale nemají žádnou zkušenost, nebo nemají praxi. Mladí lidé vůbec, to je tak akorát jeden den do práce a tři dny volna. Je to tedy velký problém," říká šéfkuchař Petr z Liberecka.

Čtěte také

„Pro nás to znamená to, že musíme víc dělat a odvádět větší výkon než jsme měli dosud. Podle mne je hlavní příčinou tohoto stavu především ekonomická stránka. Je to od roku 1990. Stát umožnil to, že je možné zaměstnávat na dohody, je možné zaměstnávat na částečný úvazek, je možné zaměstnávat za minimální mzdu," vysvětluje Petr.

Spousta hotelů a restaurací na horách leží daleko a lidem se nechce za prací dojíždět.

„Všude jinde ve světě to funguje normálně. Lidé taky dojíždějí za prací do těch alpských horských oblastí. Ale mají normální volna. Ale tady prostě, bohužel...," dodává ěéfkuchař Petr.

Tradiční krkonošské kyselo od Radka Zidky

Jedním z místních kuchařů je Josef, který se do Krkonoš dostal až ze Zlínského kraje. I on přiznává, že v kuchyni je jich tu jako šafránu.

„Já jsem z okolí Luhačovic. A tam vlastně zimní sezóna není. Takže jsem si hledal práci na zimu. A už jsem tu zůstal. Ale lítáme od práce k práci," usmívá se kuchař Josef.

„My jsme hledali od začátku roku a teď naštěstí jsme našli. Ale není to nikdo na inzerát. Je to opět známý známého," potvrzuje Lenka Hrubá, vedoucí jednoho ze špindlerovských hotelů.

Pokud se majitelům a provozovatelům restaurací a hotelů nepodaří dobré kuchaře brzy sehnat, může být ohrožen i jejich provoz.

Panorama Krkonoš
Spustit audio