Největší atrakcí letecké přehlídky CIAF v Hradci Králové bude letos bitevník Su-27

25. srpen 2016

Celkem 91 letadel a vrtulníků se první zářijový víkend sletí na letiště v Hradci Králové. Program letošního CIAFu včera odhalili organizátoři akce. Největším tahákem 23. ročníku mezinárodní letecké přehlídky bude dvojice přepadových stíhacích bitevníků Su-27. Stroje se představí jak na stojánkách, tak při leteckých ukázkách.

Stroje Suchoj-27 se v Hradci Králové představí ve vzduchu po dvouleté pauze. Doplní je třeba belgické F-16, německé Eurofigtery, nebo letouny Panavia Tornádo. Chybět nebudou ani stroje letectva Armády České republiky.

Čtěte také

„Za vzdušné síly České republiky bych pozval lidi určitě na JAS-39 Gripen, tedy na nejvýkonnější stíhačku našeho letectva, dále určitě dvojice bitevníků L-159 bude velice zajímavá, protože to je úder na pozemní cíle s pyrotechnickými efekty a není to až tak obvyklá ukízka," říká velitel organizačního štábu za českou armádu Jiří Řezáč.

A dodává, že přiletí také armádní vrtulníky: „Samozřejmě vrtulník MI-24 je impozantní už jen tím tak letí a pokud se nám jej podaří dostat i na tuto akci ve zbarvení s kterým vyhrál mezinárodní soutěž aliančních taktických letek, které jsou nejlepší v rámci NATO, soutěž v kamufláži, tak budeme jedině rádi."

CIAF 2011

Program nabídne tradičně i akrobatické skupiny - na pěti proudových letounech L39 se předvedou lotyští Baltic Bees Jet Team, akrobacii vrtulových strojů pak nabídne vystoupení Flying Bulls Teamu a do nezvyklého ticha se pak hradecké letiště zahalí při akrobacii slovenské skupiny Očovští bačovja na bezmotorových Blanících.

„Tradičně dáváme na CIAFu prostor i historickým letounům. Takže se v letové ukázce představí MIG-15, Kobra a bude tam výstava historické techniky. A bude tam i komponovaná záležitost přepadení letiště," doplňuje program za organizátory 23. CIAFu Jaroslav Suk.

Leteckou show CIAF sledují na letišti každoročně tisíce diváků.

CIAF
Spustit audio