Neklesne nízká hladina Rozkoše až pod kótu minimálního nadržení?

16. listopad 2015

Hladina přehradní nádrže Rozkoš je o 6 metrů níž než je obvyklé. Vzhledem k velmi nízkému stavu vody na přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku čistí pětitunové těsnící tabule, které regulují odpouštění vody.

Vodní nádrž Rozkoš, s nadsázkou přezdívaná Východočeské moře, je osmou největší přehradou v České republice.

Vodní plocha může mít až tisíc hektarů, celkový objem nádrže je 76 miliónů kubíků.

Aktuálně je ale v Rozkoši mnohem méně vody než je v tomto období zvykem a také proto na ní probíhají práce, které se opakují jen jednou za několik desítek let.

Přesvědčil se o tom reportér Václav Plecháček v doprovodu hrázného Pavla Ducháče.

Čtěte také

"Tady je takzvaný vtokový objekt, jsme na návodní straně hráze a tady jsou tabulové uzávěry, které uzavírají odpouštění vody z nádrže Rozkoš. Každá ta tabule má váhu 5 tun. jsou ovládány hydraulicky, přepnutím se otevře ventil a tabule se spustí za několik vteřin dolů. Pak to vytažení samozřejmě díky hydraulice trvá několik minut," říká Pavel Ducháč, hrázný vodní nádrže Rozkoš.


Tedy v současnosti se nízká hladina vody využívá k údržbě a opravám technologií, které jsou jinak nepřístupné.Pavel Ducháč, hrázný vodní nádrže Rozkoš

"Využili jsme snížení hladiny pod určitou úroveň a těsníci tabule jsme vytáhli nad úroveň hladiny a teď na nich budeme provádět údržbu. Tlakovou vodou byla oprána zarezavělá kovová tělesa a naši pracovníci zkoumají poškození těsnění a eventuelní jeho výměnu," dodává Pavel Ducháč.

Policisté z obvodního oddělení v České Skalici na přehradu Rozkoš vyráží pravidelně a zajímají se hlavně o bezpečnost.

V přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku je nejméně vody za několik posledních let.

V přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku je nejméně vody za několik posledních let

Hladina je o 6 metrů níž než obvykle a kvůli tomu už uhynula celá kolonie sladkovodních slávek.

Pokud nepřijdou déle trvající srážky, může přitom voda klesat ještě víc.

"Pokud bychom s tou hladinou šli ještě níže, tak máme takzvanou kótu minimálního nadržení, což je hladina pod kterou se nemá jít z důvodu zachování života v přehradě. Tedy pokud bychom ještě tuto kótu podkročili, tak to je na mnoho povolení vodohospodářských orgánů a dalších úřadů. Ale domnívám se, že tak hluboko letos nepůjdeme," uzavírá Pavel Ducháč.

autor: PLE
Spustit audio