Nemůžeme mlčet. Královéhradecká divadla se připojila ke kritice nejvyšších ústavních činitelů

27. říjen 2016

Nemůžeme mlčet. Tak se jmenuje prohlášení Herecká asociace a Asociace profesionálních divadel. Jedná se o kritiku nejvyšších ústavních činitelů včetně prezidenta republiky Miloše Zemana. K výzvě se připojilo i královéhradecké Klicperovo divadlo a také divadlo Drak.

Herci a divadelníci odsoudili nedávné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o oficiální politice Česka vůči Číně a také situaci okolo neudělení vyznamenání pamětníkovi Osvětimi a Terezína Jiřímu Bradymu.

Myslím, že se musí otevřít ve společnosti veřejná debata o tom, v jakém stavu jsme. Břetislav Rychlík, režisér a herec

Jedním ze spoluautorů prohlášení je režisér a herec Břetislav Rychlík. Ten v současnosti režíruje v královéhradeckém Klicperově divadle hru Vítězný únor: „Já prostě nechci, aby někdo se mstil jako v době normalizace na příbuzných. Absurdně dokonce na strýci ministra kultury. Myslím si, že tohle prostě pro mne překročilo všechny lidské hranice co jsem ochoten snášet. Já hlavně si myslím také, že se musí otevřít ve společnosti veřejná debata o tom, v jakém stavu jsme."

Čtěte také

Text společného prohlášení divadelníků a herců: Nemůžeme mlčet:

Text společného prohlášení divadelníků a herců: Nemůžeme mlčet

Pod prohlášením jsou podepsání ředitelé Národního divadla v Praze a také v Brně, a další.

Z hradeckých osobností je to ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková nebo jeho umělecký šéf David Drábek. Dále pak i ředitelka divadla Drak Eliška Finková: „Cítím se znepokojená současnou situací a jednáním některých čelných představitelů naší země, úplně stejně jak to v celém prohlášení zní. Myslím, že vzniklo spontánně a velmi rychle jako reakce na situaci několika posledních dnů. Ale samozřejmě má dlouho trvající podhoubí. "

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček prohlášení herců a divadelníků odsoudil: „Oproti těm předchozím prohlášením toto obsahuje poněkud temné podtóny, které připomínají mluvu dávno minulých časů. Je tady třeba si uvědomit, že pan prezident byl demokraticky zvolen. A takovéto výzvy nejsou výzvy, které by směřovaly k posilování demokratického systému."

Klicperovo divadlo chce prohlášení přečíst divákům před sobotní premiérou inscenace Vítězný únor a před dalšími představeními bude text v divadle vyvěšený.

Premiéra inscenace Vítězný únor v Klicperově divadle v Hradci Králové
autor: ova
Spustit audio