Nenašli jste na vlakovém nádraží v Hronově toalety? Ani nenajdete. Protože tam žádné nejsou

12. říjen 2017

Na vlakovém nádraží v šestitisícovém Hronově v Královehradeckém kraji chybí veřejné záchodky. Ty splachovací ve vytápěné budově nahradil před lety mobilní suchý záchod. I ten ale ze stanice zmizel před několika měsíci a cestujícím tak při akutní potřebě nezbývá nic jiného, než si odskočit do přírody.

„No je to hnus, člověk potřebuje na záchod a nemá kam," říká Monika Fatková, která bydlí v Broumově, a do Hronova jezdí vlakem pravidelně za dcerou.

Minulý týden dopadla jako mnoho jiných. „Jsem šla od dcery a musela jsem rychle někam utíkat. Bylo to nepříjemné."

Čtěte také

Že záchody v železniční stanici chybí, říkají i další cestující. Podle Marie Černé je situace neúnosná od té doby, co zmizel i dočasný suchý záchod. „Prostě to tady opravdu chybí. Teď už není kam."

Nejlepší léta za sebou má celá budova vlakového nádraží v Hronově

Milan Dittrych tvrdí, že se celá budova vlakového nádraží prakticky nezměnila od dob, kdy v Hronově studoval. „Já jsem se tady vyučil, to už je sedmnáct let zpátky. A od té doby je to pořád stejné."

Na vlakovém nádraží v Hronově chybí veřejné záchodky

Budova vlakového nádraží momentálně patří Správě železniční dopravní cesty, která ji minulý rok převzala od Českých drah. Stejně jako 1500 dalších budov po celé republice. A drtivá většina z nich prý vyžaduje úpravy.

Tvrdí to Marek Illiaš z tiskového odboru SŽDC. „U některých nádražních budov bude postačovat oprava, jinde je třeba naplánovat, připravit a zrealizovat rekonstrukci či modernizaci. Dle prvotních hrubých odhadů si stavební práce vyžádají celkem víc než 10 miliard korun."

Na vlakovém nádraží v Hronově chybí veřejné záchodky

Přímo pro budovu vlakového nádraží v Hronově se momentálně zpracovává projektová dokumentace na celkovou opravu. Součástí zadání je i vestavba nových bezbariérových WC pro veřejnost.

„Termín vlastní realizace celkové opravy stávající výpravní budovy bude upřesněn a doladěn až budeme znát celkové rozpočtové náklady. Zatím máme tuto opravu v plánu, postaveném na současném přídělu finančních prostředků, po roce 2020," dodává Marek Illiaš.

Do té doby bude hronovské nádraží s největší pravděpodobností bez veřejných záchodků. Jejich zajištění podle Marka Illiaše žádný předpis neukládá.

autor: baj
Spustit audio