Není to apríl! 1. dubna začne turistická sezóna. Na co se můžete těšit ve východních Čechách?

24. březen 2017

Na hradech a zámcích ve východních Čechách v těchto dnech finišují přípravy na turistickou sezónu. Ta na většině míst v Královéhradeckém a Pardubickém kraji začne v sobotu 1. dubna. Na návštěvníky čekají novinky, někde ale i vyšší vstupné.

Nadcházející sezónu pojal Národní památkový ústav renesančně, letošní rok se tak nese v tématu nazvaném Rok renesanční šlechty.

„Budeme se zaměřovat na renesanční každodennost a především objekty, které k renesanci mají co říct. Primát tady na Královéhradecku bude hrát hlavně Opočno a zámek v Náchodě. A co se týče Pardubického kraje tak památka UNESCO zámek v Litomyšli," říká ředitel územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Mezi letošními novinkami na východě Čech je například dalších 90 exponátů v orientální zbrojnice na zámku v Opočně. Na náchodském zámku budou nově každou první neděli v měsíci prohlídky zámecké kaple Nanebevzetí Panny Marie.

Čtěte také

Rok 2017 je pak významný pro Veselý Kopec, kde v polovině dubna začne 45. sezóna.

„Květinovou výstavou v duchu renesance bude zahajovat zámek v Litomyšli, který se vždy na začátku sezóny specializuje na floristické výstavy. A bude tomu tak i v letošním roce," doplňuje Miloš Kadlec.

Zámek Hrádek u Nechanic

Na Hrádku u Nechanic pak na návštěvníky čeká úprava 2 prohlídkových okruhů, vysvětluje kastelán Martin Rejman: „Kromě těch velkých reprezentačních sálů tak uvidí návštěvníky také sakristii a kapli. A na ten druhý prohlídkový okruh máme letos opravdu velké překvapení, vrací se nám totiž po třech letech zrekonstruovaná nebesa od postele paní hraběnky."

Na některých místech - tak jako v celém Česku Národní památkový ústav - dorovnal výše vstupného u určitých prohlídkových okruhů. Zdražení je většinou desetikorunové.

„Není to prosím klasické zvyšování vstupného, které by bylo vynuceno nějakými zvýšenými nároky na provoz. Ale my jsme věnovali hodně finančních prostředků do úpravy expozic a instalací, do jejich rozšiřování. To všechno se teď trošku projevuje v tom srovnání," dodává ředitel územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Například na zámku v Náchodě návštěvník místo stokoruny zaplatí 110 korun, o deset korun se zvýší vstupné na hrad Litice, kde dospělí zaplatí 80 korun.

autor: ova
Spustit audio