Není veterinář jako veterinář

21. září 2010

Tuzemská Komora veterinárních lékařů je profesní organizací s povinným členstvím pro ty, kteří chtějí vykonávat privátní veterinární praxi. V České republice sdružuje více než 3000 členů. Je velmi aktivním členem jak Evropské, tak i Světové veterinární asociace. Velkým úkolem pro světovou asociaci je vytvoření vzdělávacích standardů pro veterinární lékaře. Tento obor se například v USA studuje 4 roky s dalšími odbornými kurzy, v Evropské unii je požadavek na 5 let studia a více, a v řadě zemí pracují jako "veterináři" i lidé se vzděláním spíše veterinárních techniků. Není veterinář jako veterinář, dalo by se říci o případu, kterým se v těchto dnech zabývá Okresní policie v Náchodě. Další informace zjišťovala Jana Tomková.

V Evropské unii jsou ovšem veterinární diplomy vzájemně uznávány, i když úroveň škol je různá.
Členové Světové veterinární asociace si pro rok 2013 vybrali z nabídek na pořádání kongresu Prahu. Měl by to být dvoudenní summit o zdraví zvířat.
Podle představitelů české Komory veterinárních lékařů patří k největším domácím problémům veterinářů s faremní praxí dlouhá doba splatnosti faktur u zákazníků a také obtížná generační výměna v oboru. Mladí absolventi škol nechtějí nastupovat do faremních praxí a do deseti let se může stát, že bude velký nedostatek faremních veterinářů.

autor: TK
Spustit audio