Nepořádek a špína. Tak to vypadá u nákladového nádraží v Jičíně. Město to chce změnit. Jak?

7. únor 2017

Jičín připravuje demolici části nákladového nádraží pro autobusový terminál. V současné době vyjednává s Českými drahami kvůli odkupu pozemků. Budovy už jsou v majetku města. Radnice chce, aby místo vypadalo lépe a v následujících letech tam má v plánu přesunout také část autobusového nádraží.

Na prodeji nákladového nádraží se město s Českými drahami a Správou železniční dopravní cesty dohodlo už před čtyřmi roky. V tu dobu město koupilo jen budovy nákladního nádraží.

V tuto chvíli jsou tam ošklivé nevyužívané budovy, ty město vlastní, jsou tam nevyuživané koleje, je to oploceno a je tam vytvořena jakási bariéra.Petr Hamáček, místostarosta Jičína

Prodej hektarového pozemku České dráhy podmínily tím, že Jičín na své náklady odstraní koleje
„V současné době má město platné stavební povolení na snesení kolejí. Poté, co koleje odstraníme, nám České dráhy tyto pozemky prodají," vysvětluje mluvčí úřadu Magdaléna Doležalová.

Čtěte také

Firmu na likvidaci kolejí bude radnice teprve vybírat
Pozemky by mělo město od Českých drah koupit za 320 korun za metr čtvereční, tedy celkem za téměř čtyři miliony korun.

„Měli bychom ty opravy provést během letošního roku tak, aby v roce 2018 mohl být zkušební provoz. A abychom stihli České dráhy požádat o prodej pozemků," dodává Magdaléna Doležalová.

V Chodově začali s demolicí domu u železničního nádraží

Podle jičínského místostarosty Petra Hamáčka ze Sdružení pro Jičín je odkup a kompletní přestavba této části vlakového nádraží důležitá. Současný stav tohoto místa je nelíbivý: „Bavíme se o příjezdu do města, je to blízko centra a přitom je to nevyužívané. Podle mne to opravdu město hyzdí. Je úlohou města, aby takováto místa byla nahrazována něčím pěkným a odstrańovat boláky z tváře města.

Radnice zároveň plánuje vyjednávat s Českými drahami o odkupu dalších pozemků, protože chce v těchto mítech vybudovat část autobusového nádraží.

„Na tom náměstíčku by měl vzniknout autobusový terminál a na místě nákladového nádraží parkoviště," potvrzuje Pter Hamáček.

Nový projekt autousového nádraží přestaví radnice lidem na začátku jara.

Spustit audio