Nepříjemný zápach už nebude obtěžovat Smiřice. Pokračuje oprava čistírny odpadních vod

23. červen 2017

Obyvatelé Smiřic nedaleko Hradce Králové budou mít zanedlouho opravenou i druhou čistírnu odpadních vod. Ještě loni je trápil zápach linoucí se z jedné z nich. Díky opravám je už problém zažehnaný.

Nezávislý starosta Smiřic Luboš Tuzar ukazuje v areálu dvě čistírny odpadních vod. Jednu, která patří soukromé firmě a druhou čistírnu společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Ta je určená pro čištění splaškových vod z obcí Smiřice, Holohlavy, Černožice nad Labem a Rodov.

„My jsme se potýkali se zápachem z čistírny odpadních vod. Tato věc se hůře identifikovala a pravděpodobně se jednalo spíš o zápach z druhé čistírny, ne té městské. Ta byla zrekonstruována. Ale ten problém už je dnes vyřešen, protože i tato čistírna odpadních vod, která patří soukromé společnosti, byla zrekonstruována," vysvětluje Luboš Tuzar.

Čtěte také

S opravou čistírny, která patří soukromé firmě, se začalo od loňského roku: „Letos byla ta rekonstrukce dokončena a tok odpadních vod byl přepuštěn na novou technologii."

Od loňského podzimu se opravuje i 40 let stará čistírna odpadních vod, kterou provozuje VaK Hradec Králové: „Obě rekonstrukce by měly zlepšit kvalitu vypouštěných odpadních vod do Labe. A tím pádem zlepšit kondici řeky a pomoci tak třeba i většímu návratu ryb do této řeky."

Čistírna odpadních vod, Třebíč

U městské čistírny bylo potřeba opravit hlavně její stavební části, ale také technologii, která už byla zastaralá.

„Dochází tam k výměně veškeré technologie, výměně čerpadel, výměně dosazovacích nádrží, ke kompletní rekonstrukci opravdu všech stavebních objektů," říká mluvčí společnosti Vodovody a Kanalizace Hradec Králové Veronika Bergrová.

Podle ní obyvatelé žádné problémy spojené s rekonstrukcí neregistrují: „Nijak je to neomezuje, neomezí to vůbec provoz ničeho. Obyvatelé o tom v podstatě nevědí."

Opravy by měly být hotové do podzimu letošního roku. Celková cena je zhruba 12 milionů korun.

autor: Marika Konárková
Spustit audio