Nosíte náramkové hodinky? A víte, že hodinářskou velmocí u nás bylo Nové Město nad Metují?

1. únor 2015

Náramkové hodinky, budíky, první sportovní hodinky nebo maxi hodinky - to vše a mnohé další pod značkou PRIM vyráběli v Novém Městě nad Metují. A to vše můžete vidět ve zdejším městském muzeu. Vývoj hodinek PRIM v továrně Chronotechna, později ELTON, začal v roce 1949 a v roce 1954 se tam hodinky začaly vyrábět.

Novoměstské muzeum vystavuje desítky hodinek, budíků a jiných strojků, ze soukromé sbírky. redaktorku Kristýnu Štanderovou tam provedla Michaela Grymová: "První hodinky, které zde sjely z výrobního pásu se jmenovaly Spartak. Jsou velmi jednoduché a elegantní. Disign je velmi nadčasový, dá se kombinovat dámská i pánská móda".

Jaké hodinky v muzeu najdeme?

"Rozděleny jsou datem výroby a různými typy. Také design se mění, zejména různobarevným podkladem. Jsou zde také hodinky takřka od podlahy až ke stropu a další úplně miniaturní. Oboje jsou funkční a byly zapsány do České knihy rekordů pelhřimovské aguntury Dobrý den", říká Michaela Grymová.

A dodává: "Byla zde i vojenská výroba. Například palubní hodiny do letounu Mig nebo vojenské potápěčské hodinky Orlík, kterých bylo vyrobeno jen pár set kusů a dnes jsou sběratelskou raritou. A také sportovní vodotěsné hodinky. S týmto typem hodinek v roce 1969 přeplaval František Venclovský kanál La Manche".

Muzeum v Novém Městě nad Metují s jeho hodinářskou expozicí můžete navštívit každý den kromě nedělí a pondělků.

Hodinky, čas (ilustr. foto)

České země mají velmi dlouhou tradici ve stavbě rozličných časoměrných přístrojů - slavné astronomické hodiny Staroměstské radnice, uvedené do provozu v roce 1410, jsou ještě dnes v chodu s originálním strojem.

Od roku 1889 se píše historie hodinářské výroby ve východních Čechách. Toho roku založila dolnoslezská firma Gustav Becker v Broumově svoji filiálku na výrobu hodin. Závod byl v roce 1890 zapsán do obchodního rejstříku jako samostatný podnik a roku 1930 byl odkoupen firmou Junghans. V roce 1948 se pak stal součásti národního podniku Chronotechna.

Čtěte také

Již v roce 1946 začal vznikat na troskách původních německých továren moderní hodinářský průmysl. Za tím účelem byl založen národní podnik Chronotechna se sídlem v Liberci. V Novém Městě nad Metují byl v roce 1949 otevřen pobočný závod národního podniku Chronotechna, který byl pověřen zavedením výroby českých náramkových hodinek.

Od roku 1969 nese tento závod jméno ELTON a stal se samostatným podnikem.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio