Nosorožčí kráska Eliška se vydá na svou životní cestu zpět do Afriky

23. září 2015

U příležitosti Světového dne nosorožců se v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se v sobotu 26. září 2015 rozloučí s Eliškou. Všichni zájemci se sejdou ve 14 hodin na dřevěné lávce u výběhu nosorožců a popřejí šťastnou cestu Elišce, samičce nosorožce dvourohého, která se během příštích měsíců přesune do národního parku Mkomazi v Tanzanii.

Váženým hostem setkání bude Josef Dvořák, herec a kmotr Elišky.

Přesné datum odjezdu Elišky do Afriky sice ještě není známo, v nejbližší době se však Eliška přesune do výběhu mimo návštěvnickou část ZOO, kde začne na transport trénovat zvykáním si na přepravní bednu.

V Mkomazi na ni už teď čekají nosorožci Jamie, Jabu a Deborah, které ZOO Dvůr Králové nad Labem do Tanzanie převezla v roce 2009, a také nosorožčí holky Hilla a Tunu, které se Deborah narodily pod africkým nebem v letech 2011 a 2014.

Během setkání se návštěvníci budou moci dozvědět podrobnější informace o rezervaci Mkomazi i o nosorožcích dvourohých a čeká je i soutěž. Výherci se budou moci setkat přímo s Eliškou.

Na transportu samice nosorožce černého Elišky, která se v ZOO Dvůr Králové nad Labem narodila 8. zaří 2012, do Tanzanie se ředitel ZOO Přemysl Rabas dohodl s legendárním ochráncem přírody Tonym Fitzjohnem, který vede nosorožčí stanici v Mkomazi.

Čtěte také

Přesun Elišky se s největší pravděpodobností uskuteční na přelomu let 2015 a 2016.

Pomáhat při ochraně divoké přírody je tím nejušlechtilejším úkolem zoologických zahrad. Dvůr Králové v této oblasti dosahuje skvělých výsledků.Tony Fitzjohn

„Nosorožcům, kteří do Mkomazi přišli v roce 2009, se daří velice dobře," uvedl Tony Fitzjohn.

„Jsme velice rádi, že Eliška - až dosáhne dostatečného věku pro cestování - poputuje k nám," dodala Lucy Fitzjohnová, která s vedením rezervace pomáhá manželovi.

Eliška patří k východnímu poddruhu nosorožce dvourohého, jenž je kriticky ohrožený. Její předci byli do tehdejšího Československa dovezeni Josefem Vágnerem z keňského parku Tsavo, který je hned za hranicemi Mkomazi. „To znamená, že se Eliška vrátí do své domoviny," dodal Přemysl Rabas.

Národní park Mkomazi je spravován vládní organizací Tanzanian National Parks, která úzce spolupracuje s Tonym Fitzjohnem a nadací George Adamson Wildlife Preservation Trust, která ho podporuje. Nosorožci jsou chováni v přísně střežené a oplocené rezervaci uvnitř chráněného území.

U příležitosti Světového dne nosorožců se v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem se v sobotu 26. září 2015 rozloučí s Eliškou

„Jsme si samozřejmě vědomi, že nosorožčí populace v Africe jsou pod obrovským tlakem. Národní park Mkomazi však dosáhl při ochraně nosorožců vynikajících výsledků a je výborně chráněn. Proto jsme přesvědčeni, že právě v Mkomazi je velká šance na vytvoření nové životaschopné populace v Tanzanii," uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas.

ZOO Dvůr Králové patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců dvourohých, jinak též černých, v zajetí na světě. Dosud se jich v zahradě narodilo 41, zatím poslední dvě mláďata dokonce v rozmezí pouhých 17 hodin v lednu 2015. Eliška, která se samici Etoshe narodila v září 2012, patří k páté generaci chované v zahradě.

autoři: Jan Stejskal , DV
Spustit audio