Nosorožec Eliška z Dvora Králové dorazil do Afriky. Pomůže tam k záchraně druhu

Samice nosorožce černého Eliška, která se narodila v ZOO ve Dvoře Králové, dorazila do Afriky, do míst, odkud pocházejí její předci. Letadlo se vzácným zvířetem dosedlo na letiště Kilimanjaro v Tanzanii dnes v sedm hodin ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elišku, nosorožce narozeného ve Dvoře Králové, přepravilo letadlo do Tanzánie. V tamním parku by měla žít a přispět k záchraně populace nosorožce černého

Elišku, nosorožce narozeného ve Dvoře Králové, přepravilo letadlo do Tanzánie. V tamním parku by měla žít a přispět k záchraně populace nosorožce černého | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Letadlo se skoro tunovým zvířetem vyrazilo z České republiky v neděli před devátou ráno.

Podle původních plánů mělo v Tanzánii přistát dnes v pět ráno, nakonec to však bylo o něco později, protože cestou muselo kvůli špatnému počasí mezipřistát v Itálii. Nebyla to výraznější komplikace – s touto možností se počítalo.

Po přistání se nosorožec vydal ještě na několikahodinovou cestu do rezervace v Mkomazi, kde bude žít.

Protože se jedná o vzácného tvora, je Eliška pod ozbrojeným dohledem. „Už tady na letišti byli ozbrojení strážci se samopaly,“ přiblížil z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Pod přísným dohledem bude zvíře i dál. Nosorožci jsou totiž terčem pytláků, kteří usilují o jejich rohy.

Ve volné přírodě žije posledních asi 800 jedinců nosorožce černého, jinak také dvourohého. Jejich populaci se však daří znovu navyšovat.

Podíl na tom má i zoo ve Dvoře Králové. Do Tanzánie už odtamtud převezli tři dospělé nosorožce a samice v rezervaci už dvě mláďata porodily.

ZOO Dvůr Králové posílá dalšího nosorožce do Afriky. Eliška vyrazí na cestu | Foto: Simona Jiřičková

Jaromír Marek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme