Nová cyklostezka z Hradce Králové do Piletic a Ruseka by mohla být hotová do tří let

18. červen 2015

Většího komfortu a bezpečnosti by se v horizontu tří let mohli dočkat cyklisté jezdící z Pouchova směrem do Piletic a Ruseka. Podél frekventované silnice by měla vést nová cyklostezka, kterou plánuje vybudovat královéhradecký magistrát. Ten pokračuje ve vyřizování potřebných formalit a se stavbou plánuje začít v roce 2017.

"Je to hrozný, už kolik těch cyklistů se tady srazilo. Opravdu ta cyklistezka by tady byla potřeba", říká Růžena Pavlíková z Ruseka.

Za pravdu jí dává i Eliška Havlíčková: "Mohlo by to být, co by ne. Je tady taková zatáčka nebezpečná. Tak bych byla pro."

Čtěte také

Magistrát Hradce Králové už má vykoupeny téměř všechny pozemky potřebné pro stavbu cyklostezky.

V letošním roce by rád získal územní rozhodnutí pro stavbu

"V příštím roce bude zpracovávána dokumentace ke stavebnímu povolení, dokumentace k provedení stavby a majetkové vypořádání. Předpokládáme, že tyto dvě etapy by mohly být realizovány buď současně, nebo ta cyklostezka do Piletic v předstihu, protože tam jsou majetkové věci již zcela vyřešené", říká náměstek primátora zodpovědný za investice Jindřich Vedlich z TOP 09.

Výstavba cyklostezky bude stát zhruba 12 milionů korun a na financování chce město získat dotaci z Evropské unie nebo Státního fondu dopravní infastruktury.

Cyklistická stezka (ilustrační foto)

"Úsek do Piletic je odhadnut zhruba na 6 milionů korun, ale to je především proto, že je tam potřeba udělat malý mostek přes Piletický potok. Ta část do Ruseka je zhruba cenově srovnatelná. Je tedy výrazně delší, ale není tam ta investice do mostku", doplňuje Jindřich Vedlich.

Cyklostezka bude připravena na případné dobudování osvětlení. To by celý projekt výrazně prodražilo a proto se s ním v první fázi nepočítá.

Na osvětlení netrvají ani komise místních samospráv v Pileticích a Ruseku.

Spustit audio