Nové jízdní řády vlaků teprve začnou platit. A obyvatelé části Náchoda už chtějí změnu

5. prosinec 2015

Část obyvatel Malého Poříčí u Náchoda požaduje častější zastavování vlaků na místní zastávce. Nespokojení jsou především penzisté, kteří nemají k dispozici auto a na veřejné dopravě jsou závislí. Problémy prý mají například při cestách k lékaři nebo na nákup.

„Současný stav nám nevyhovuje, protože ráno z Hronova na Náchod jedou vlaky ve 4:50, 5:22 a 6:08," popisuje aktuální stav obyvatelka Malého Poříčí Hedvika Synková.

Tři spoje sice na místní vlakové zastávce staví v rozmezí hodiny a deseti minut, další vlak ale jede až dvě hodiny po poledni.

Pokud paní Synková zvolí některý z ranních spojů, nemá se prý jak vrátit: „Když pojedu v 5:22 nebo 6:08, tak abych měla nějaký vlak, který by mě dovezl třeba za dvě hodiny zpátky domů. Což zatím vůbec není."

Čtěte také

Podobný názor má i další z místních Lenka Lázňovská. Ta jako penzistka vlak využívá k tomu, aby si nakoupila v některém z náchodských supermarketů.

Autobusem jezdí nerada, dostat tašku na kolečkách do dálkového spoje je pro ni složité a navíc to má z autobusové zastávky k nákupnímu centru zhruba půl druhého kilometru.

„Z vlakové zastávky přejdeme silnici, kousek po chodníčku, no je to pár metrů. Byli jsme dřív zvyklí, že jeden vlak jel k Náchodu třeba v 9. hodin a v 10. zase zpátky. To nám vyhovovalo. Teď jede jeden vlak k Náchodu a zpátky se s nákupem nedostaneme," říká Lenka Lázňovská.

Obyvatelé Malého Poříčí se tak sešli se zástupci Krajského úřadu a žádali o změnu jízdního řádu.

Na základě jednání následně předložili svůj vlastní návrh zastavování vybraných vlakových spojů.

Nová vlaková souprava Regio-Shark

„Na základě požadavku obyvatel oslovil Krajský úřad Královehradeckého kraje dopravce, tedy České dráhy, s žádostí o prověření daného požadavku a sdělení za jakých podmínek je možné zastavovat s vybranými vlaky na zastávce Malé Poříčí. Dopravce by se měl vyjádřit nejpozději 18. prosince," říká Michal Friček z odboru kanceláře hejtmana Krajského úřadu.

Ke změně zastavování vlaků se bude na základě podkladů od Českých drah vyjadřovat ještě město Náchod.

Případná změna vlakového jízdního řádu je ale možná až v červnu, kdy se budou jízdní řády měnit v celé republice.

Nová vlaková souprava RegioPanter

Už během prosince ale začne z Hronova do Náchoda jezdit nový ranní spoj, který v Malém Poříčí zastaví v 7:45 hodin.

České dráhy v novém jízdním řádu platném od 13. prosince nabídnou o 110 spojů více. Přibude vlaků do Polska, spojů mezi Prahou a Brnem a příměstských vlaků v okolí hlavního města. V průměru dopravce denně vypraví téměř 8900 spojů.

Více peněz cestující od nového řádu zaplatí za přepravu jízdního kola nebo za celodenní jízdenky. Levnější naopak bude přeprava v první třídě.

autor: PLE
Spustit audio