Nové Město nad Metují a rodina Bartoňů-Dobenínů podepsaly Memorandum o spolupráci

24. březen 2015

Ta podle obou dvou stran funguje už řadu let - memorandum ji má utvrdit i pro další generace zámeckých pánů a nových vedení radnice.

"Samozřejmě jsem rád, že souběžně s memorandem jde i ten neoficiální dokument ve kterém se logicky zobrací všechny aktivity rodiny Bartoňů vůči městu a také aktivity města vůči rodině. A co je psáno to je dáno. A je vždy dobré se do toho co je psáno se občas podívat", řekl při slavnostním projevu starosta Petr Hable z Volby pro Nové Město. Pracovní dokument, o kterém mluvil je neveřejný, přesto velmi důležitý.

Podle místostarosty Michala Besedy také z Volby pro Město se bude stálě doplňovat: "Jsou zde sepsány jednotlivé aktivity jak ze strany města, tak ze strany zámku. To znamená co která ta strana dělá. Jedná se o čtyři hustě popsané strany formátu A4. A my ohledně toho dokumentu plánujeme i jeho téměř každodenní změny. Tak jak se budou objevovat nové nápady a nové požadavky".

Podpis memoranda má hlavně vést k aktivitám, které podpoří turistický ruch ve městě, potažmo na zámku.

Mělo by se ale - podle majitele zámku Josefa Michaela Bartoně Dobenína - pozitivně odrazit i při žádostech o dotace. S podporou města bude větší šance, že na ně soukromá společnost dosáhne: "Samozřejmě bude pomáhat při projektech hlavních rekonstrukcí a investic do zámku".

Zámek

Ředitel městského muzea Jiří Hladík využil příležitosti, a hned po přípitku navrhoval členům rodiny Bartoň - Dobenín, že by si mohli nechat vyřezat figurku do Novoměstského betlému. Jsou tam, mimo jiných, snad všichni starostové, ale zámecký pán tam není žádný.

Město tedy podpoří zámek a zámek zase bude vycházet vstříc radnici - například tím, že poskytne prostory pro jeho aktivity pro pořádání koncertů nebo ustavujících zastupitelstev. Dalších aktivit je velké množství a budou stále přibývat.


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio