Novoměstská věž Zázvorka nemá jméno po zázvoru. Stála u zrodu města za závorou Krajské brány

9. září 2017

Hradební věž Zázvorka s galerií se nachází v budově Na Zadomí č.p.1210. Dům býval městskou šatlavou pro provinilce s mírnějšími tresty, navazuje na válcovou věž Zázvorku, u které stála Krajská brána zbořená 1874. Spolu s pozdějším pětiúhelníkovým bastionem hlídaly vstup do města. Obranná věž stála až za závorou Krajské brány - odtud jméno Zázvorka.

Jestli plánujete na víkend výlet a chtěli byste vidět něco mimořádného, zajeďte si do Nového Města nad Metují. Většina českých měst počítá svou historii od první písemné zmínky v historických pramenech. Ale Nové Město nad Metují jako jedno z mála zná přesné datum svého založení. A v sobotu se můžete po douhé době podívat přímo na místo, kde se tak stalo.

Redaktorku Romanu Pacákovu tam zavedl ředitel Městského muzea Jiří Hladík.

Chcete-li navštívit budovu, vedle níž Jan Černčický z Kácova položil roku 1501 základní kámen Nového Města nad Metují, jste vítáni v Galerii Zázvorce. Je zde umístěna galerie a turistické informační centrum.

Čtěte také

Jan Černčický je nejslavnější postava dějin města. Bez něho by Nové Město nad Metují neexistovalo. Zakladatel byl ušlechtilý muž. Patřil k vyšší šlechtě a ke starobylému rodu. Neoplýval však majetkem. O to je ovšem cennější, s jakou láskou budoval své město a jak mu ze svých skrovných prostředků pomáhal.

Jan Černčický z Kácova šel za svým plánem velmi energicky, podařilo se mu vytvořit hospodářsky zdatné dominium, a vybudovat pro ně i městské centrum. Požadované privilegium mu král Vladislav poskytl majestátním listem z 24.února 1483.

Unikátní vazba Zázvorky

Místo si prý Černčický vyhlédl na lovu roku 1481, kdy si uvědomil jeho obrannou hodnotu.

Základní kámen byl položen 10. srpna 1501 ve dvě hodiny odpoledne, jak uvádí farní pamětní kniha, v místech, kde pak byla postavena věž Zázvorka. Kámen položil sám Jan Černčický a při té příležitosti dal svému budoucímu městu jméno Nové Město Hradiště nad Methují.

V prostorách 1. patra galerie jsou k vidění výtvarná díla novoměstských rodáků. V podkrovních prostorách probíhají během roku krátkodobé výstavy.

Zázvorka po opravě

Ze střílen věže je velice pěkný výhled do okolí. Pro návštěvníky je přístupný i sklepní prostor v přízemí, který je využíván jako lapidárium, kde jsou umístěny kamenné a dřevěné artefakty.

Pokud byste se chtěli do opravené Zázvorky podívat, udělejte si výlet do Nového Města nad Metují třeba teď v sobotu 9. září. Bude zpřístupněna veřejnosti v rámci Dnů evropského dědictví a bude otevřena nejen věž a galerie Zázvorka, ale také zámecká věž Máselnice a Městské muzeum nebo ZŠ na Komenského třídě, která slaví 125 let.

Navíc můžete o tomto víkendu už naposledy vidět v Galerii Zázvorka velkou výstavu významného krajináře Vojtěcha Sedláčka.

A pak už bude věž otevřena jako ostatní památky vždy v turistické sezoně.

autor: jou
Spustit audio